Бивш катаджия отнесе условна присъда за подкуп от 50 лв.

Мисли бързо к‘во ще черпиш, щот‘ съм ти спестил поне 300 лв. Бързичко, че изгаряш, казал униформеният на нарушителя

OFFNews 12 декември 2022 в 10:06 1148 0

подкуп

Снимка Архив

Мисли бързичко, че гориш, обяснил катаджията на нарушителя.

Някогашният столичен катаджия Йосиф Д. получи условна присъда от 2 г. затвор за поискан и получен подкуп от 50 лв. Преди 4 г. той е заснет в центъра на София да си иска почерпка от млад шофьор, защото паркирал на аварийни светлини да си купи сандвич на бул. "Васил Левски", съобщи "Лекс".

Полицаят видял нарушението, поискал документите, констатирал, че е изтекъл годишният технически преглед на автомобила и излъгал водача, че колата може да бъде спряна от движение, въпреки че за това е предвидена само глоба.

"Спестил съм ти спиране от движение. Разбираш ли за какво иде реч? Щях да те разкатая. Пиша ти един фиш и трябва да почерпиш. Баща ти щеше да го отнесе яко, мисли бързо к‘во ще черпиш, щот‘ съм ти спестил поне 300 лв. Бързичко, че изгаряш", са записаните реплики на катаджията.

След това шофьорът Ивайло Колев му дал 50 лв., а униформеният го инструктирал да държи парите ниско долу, за да не се вижда. Видеото е заснето от спътник на шофьора на автомобила и излъчено след това по бТВ. Колев обясни тогава, че е дал парите, защото се е притеснил за последствията, ако откаже. По думите му обаче, полицаят е говорил по телефона, докато е проверявал колата му и Колев чул репликата: "Началник, не мога да крада в центъра".

По същото време наблизо минавал колега на катаджията, който го видял да извършва проверката, и веднага му се обадил и го попитал защо не се е свързал с него, тъй като изискването е проверките да се извършват задължително от двама полицаи. Катаджията се оправдал, че шофьорът е спрял на спирката на градския транспорт и ще му състави фиш.

След случая прокуратурата обвини катаджията за поискан и приет подкуп от 50 лв., а той бе отстранен от длъжност. Преди две години делото бе внесено в градския съд. А сега съдия Петя Крънчева осъди бившия вече катаджия условно на 2 г. затвор с 4-годишен изпитателен срок, като му е забранено да заема държавна или обществена длъжност за 2 г. Съдът обаче е преценил, че няма нужда да му налага и глоба. Тепърва ще станат ясни и мотивите към присъдата. Тя не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!