Бивш екоминистър обвини прокуратурата в прикриване на боклука на италианската мафия

Ангел Марковски 03 януари 2022 в 20:02 5159 0

Снимка Архив/БТА

“Вижте как са изчезнали на 28 май 2020 г. оригиналните документи, свързани с криминалния случай „Феникс Плевен ЕООД“ от архивите на МОСВ. Случаят касае 9000 тона боклуци от италианската „Ндрагета“, складирани на площадката на фирмата“. Това обяви бившия служебен министър на околната среда Асен Личев в своя профил във Фейсбук.

Към публикацията си той е приложил копие на писмо, изпратено в началото на октомври миналата година от директора на регионалната екоинспекция в Плевен Стефан Цанев. Писмото е адресирано до дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в екоминистерството. В него се казва, че всички документи по случая с 9000 тона боклук, внесен от Италия и съхранявани на площадка на компанията „Феникс Плевен“, са били иззети от следовател в Специализираната прокуратура и Окръжната прокуратура в Плевен.

“България не може да върне тези боклуци обратно защото от РИОСВ-Плевен при съдействието на МОСВ има издадени документи с неверно съдържание – документирано, че боклуците са рециклирани и вече не са с код 191212! И точно тези документи в оригинал са иззети и покрити!“, казва Личев.

Той обяснява, че вече няма налични оригинални документи в архивите на МОСВ, свързани с криминалното деяние, няма разследвани и осъдени служебни лица, но „има налични 9000 тона оригинални боклуци на италианската мафия на незаконната площадка на „Феникс Плевен ЕООД“.

За схемата с боклука на калабрийската мафия се разбра след мащабна полицейска операция преди две години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!