България и Молдова ще си сътрудничат при предотвратяването на трансграничната престъпност

OFFNews 27 април 2023 в 09:34 1310 1

Гешев

Снимка ПРБ

При подписването на договора.

Главните прокурори на България и Молдова Иван Гешев и Йон Мунтяну подписаха в Кишинев Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете прокуратури, съобщиха от държавното обвинение.

Документът предвижда засилено сътрудничество при предотвратяване на трансграничната престъпност, обмен на информация и добри практики, изследователска дейност в областта на наказателното право, улесняване на процедурите за правна помощ.

Подписването на меморандума се състоя на специална церемония в столицата на Молдова, на която присъстваха и ръководителите на прокуратурите “Антикорупция”, “Борба с организираната престъпност” и отдел „Международно сътрудничество и правна помощ”. Българската страна беше представена и от председателя на Камарата на следователите в България и следовател в Националната следствена служба (НСлС) Петко Петков, както и от посланика ни в Молдова Евгени Стойчев.

На срещата преди церемонията страните изтъкнаха важността на международното сътрудничество на правораздавателните органи в Европа, особено в контекста на влошената среда в региона, след руската агресия в Украйна. Иван Гешев акцентира върху необходимостта от изграждането на трайни и работещи партньорства между институциите с цел успешното противопоставяне на засилващото се зловредно руско влияние.

Домакините подчертаха, че след началото на войната нелегалната миграция се е превърнала в сериозен проблем за Молдова, но са били сформирани общи групи за разследване с Украйна, които дават добър резултат. Те поставиха въпроса за структурата, функционирането и независимостта на съдебната система в България, тъй като Молдова получи статут на кандидат член на ЕС и правосъдието е от първостепенна важност за страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!