Атанаска Дишева: Съвсем скоро може да започне процедура за нов ВСС

OFFNews 18 декември 2021 в 17:41 5798 0

Снимка Дарик

Съдия Атанаска Дишева, член на ВСС

Призивите от страна на политиците за предсрочно прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС) са до голяма степен безпредметни, тъй като само след месец и малко може да бъде открита процедурата за избор на нов кадрови орган в съдебната система.

Това коментира в интервю за Дарик радио съдия Атанаска Дишева, член на ВСС.

Тя напомни, че мандатът на настоящия Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври 2022 г. По закон процедурата за избора на нов ВСС трябва да бъде открита между шест и осем месеца по-рано.

Според съдия Дишева отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, за което призовава новото мнозинство и новата изпълнителна власт, не минава задължително през смяната на сегашния ВСС, макар че мнозинството на този съвет избра Гешев на този пост преди малко повече от две години.

Малко вероятно е този ВСС, който избра Гешев, да го освободи, смята тя. Според нея най-лесният начин за смяната на главния прокурор е той да подаде оставка, но дали ще го направи, никой не знае.

„Подаването на оставка от главния прокурор от процедурна гледна точка изглежда най-лесният начин да бъде той отстранен от поста, който заема”, коментира Дишева. 

На въпрос дали отстраняването на главния прокурор непременно е свързано със смяна на ВСС, тя отговори: „Първо, според мен не е свързано с това по общите правила. Друг е въпросът, че на практика не вярвам да има реална възможност този ВСС, който с много голямо мнозинство от 20 члена избра Иван Гешев преди малко повече от две години, да го освободи."

По повод сроковете, заложени от новите управляващи, съдия Дишева коментира, че това е една много пренебрегвана тема.

„Говори се за смяна. Ние вчера също получихме покана от министъра на правосъдието да подадем оставка – аз поне така я схванах, всички членове на ВСС. Никой обаче не говори по въпроса какво се прави, ако случайно утре подадем оставка. Какво се случва с всички въпроси, които ВСС има правомощия да разрешава и е единствен, който може да го прави”, коментира Атанаска Дишева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови