Асоциацията на прокурорите: За пръв път процедурата по избор на главен прокурор е толкова прозрачна

OFFNews 18 ноември 2019 в 10:18 1722 0

Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище, от което става ясно, че "за първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът на магистратите беше отчетен при проведената процедура за избор на следващ главен прокурор".

Според прокурорите процедурата е проведена при стриктно спазване и съзвучие с разпоредбите на конституцията, Закона за съдебната власт и правилата, приети от Висшия съдебен съвет, съобщи пред БНТ Владимир Николов, член на управителния съвет на асоциацията.

Асоциацията е взела активно участие в целия процес по избора на Иван Гешев - от консултациите при президента до изслушването на Гешев пред ВСС и са изразили са подкрепата си. Според Владимир Николов за първи път се провежда толкова открита и публична процедура.

"Номинацията на г-н Иван Гешев беше направена от целия състав на прокурорската колегия на ВСС, там за първи път участват и избрани пряко от прокурорите и следователите наши колеги. Всички те застанаха с името си, с честта си, с професионалните си достойнства зад тази номинация. Много е лесно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по сградата на Висшия съдебен съвет, докато отговорната и разумна позиция в една правова държава е всеки, съобразно своите правомощия, съблюдавайки разделението на властите, да защити своето мнение", коментира Николов.

Пореден протест срещу избора на Гешев, организиран от "Правосъдие за всеки", ще се проведе днес. Организаторите настояват президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването му и да сезира Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови