Асоциацията на прокурорите: Обвинението стои на пътя на мафията и мутрите

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2020 в 12:04 1687 2

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България остро и категорично възразява срещу опитите прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния, се казва в специална в нейно становище. В нея се казва, че обвинителите на са мутри и че прокуратурата стои на пътя на мафията и мутрите и е на страната на обществото в защита на законността и интересите на гражданите.

Ето какво пишат още от асоциацията: 

Един от основните стълбове, около които се изгражда всяка правова и демократична държава, е принципът на разделението на властите. Съгласно Конституцията и българското законодателство Прокуратурата на Република България е неделима част от съдебната власт. Именно това място е гаранция срещу опитите за отслабване на българската прокуратура, срещу стремежите да й бъде оказвано нерегламентирано влияние и натиск, срещу желанията на различни политически и олигархични кръгове за поставянето на Прокуратурата под контрол.

Функцията за повдигане на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на Прокуратурата. Само и единствено наблюдаващите конкретните дела прокурори, на базата на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно убеждение, решават кой да бъде привлечен към наказателна отговорност. Никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице няма право и не следва да се намесва в тази суверенна прокурорска дейност! По същия начин никой не следва да се намесва и в работата на независимия български съд, който е единственият орган, който да взема решения относно виновността на привлечените към наказателна отговорност лица.

Изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения.

ПРОКУРОРИТЕ НЕ СА МУТРИ! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи, стоят на пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани. Прокурорите са преди всичко хора, които милеят за нашата родина България и полагат всекидневни усилия за защита на законността и справедливостта. Осъждаме всички опити да бъде принизен и очернен техният труд!

Прокуратурата на Република България винаги стриктно и принципно ще изпълнява своите конституционни и законови отговорности и задължения и никога няма да бъде поставена на колене пред политически, олигархични, икономически или криминални кръгове!

В условията на безпрецедентна световна пандемия и очертаваща се тежка икономическа криза българското общество има нужда от единство, мъдрост и здрав разум, а не от разделение и хаос.

Призоваваме всички институции, политически субекти и медии към отговорно поведение! Езикът на омразата и стремежът за извличане на евтини политически дивиденти са пагубни!

Нека всички ние заедно да градим държавността, да спазваме разделението на властите и да уважаваме българските закони и институции! Само така ще изградим модерно и демократично общество и ще превърнем България в просперираща европейска държава. Носим отговорност за това пред цялото българско общество, пред самите себе си и пред нашите деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17413

2

мнение от IP

13.07 2020 в 13:55

Ами, уважаеми прокурори, главният прокурор ежедневно ви унижава с поведението си. Обърнете се към него с тази мила декалрация.

4005

1

AnderXale07

13.07 2020 в 12:21

Прокуратурата в лицето на Гешев не е спряла от първия ден на неговото избиране да политиканства и да прави ПР акции. Тя и правителството в лицето на ГЕРБ са единствените използващи езика на омразата. Биещи и оплюващи интелигентните млади хора на България. Затварящи си очите за безчинствата и полицейския произвол на управляващата хунта. Мутри вън!!!