Асоциацията на прокурорите е против промените в Конституцията, ЗСВ и НПК

OFFNews 29 април 2021 в 09:48 1531 0

Асоциацията на прокурорите в България изрази несъгласие с внесените от „Демократична България“ промени в Конституцията, засягащи мандата и отчетността на главния прокурор, с мотива, че те са от компетентността на Велико народно събрание.

"Приемането на промените би превърнало държавното обвинение в политически фактор, зависим изцяло от парламентарното мнозинство, с което всички принципи на демократичното развитие биха били погазени, а независимостта на съдебната власт в страната - сериозно застрашена", се казва в нейно становище.

Предложените изменения не са подложени на обществено обсъждане, както препоръчва Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), изтъква АПБ.

Оттам са против предложеното от ДБ закриване на специализираните съд и прокуратура чрез изменения в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процедуалния кодекс. Това щяло да затрудни работата по разследвания от компетентността на Европейската прокуратура.

АПБ счита, че специализираните юрисдикции са „добра, работеща европейска практика, която дава своите положителни резултати, включително и у нас“. Така били преодолени „зависимостите, които съществуваха на местно равнище, в рамките на което доста често бяха решавани окончателно повечето дела за корупционни престъпления срещу кметове на общини и райони“. Те допринасяли и „да бъде намален в значителна степен корупционният риск сред магистратите“. Асоциацията изтъква и ролята на специализираните съд и прокуратура „в решаването на най-тежките дела в държавата – за организирана престъпност и тероризъм“.

В подкрепа на тезата си посочват примери с повдигнати обвинения на действащ министър и неутрализиране на организирани престъпни групи.

"Именно под ръководството на Специализирана прокуратура бяха проведени повечето от разследванията, уличили в шпионаж множество руски разузнавачи, ползващи се с прикритието на дипломати в посолството на Руската Федерация в София. Подкрепа за действията на българските правоохранителни органи демонстрираха представители на НАТО и ЕС", смятат от АПБ.

Организацията е против закриване на КПКОНПИ. Бил показателен фактът, че веднага след внасяне на предложенията в парламента „подсъдими и обвиняеми лица като Цветан Василев (подсъдим за източването на 3,5 млрд. от фалираната КТБ – бел. ред.) и Васил Божков (срещу хазартния бос са повдигнати 19 обвинения – бел. ред.), дадоха интервюта и отправиха видео обръщения в социалните мрежи, с които приветстваха предложените промени".

Същите хора – напомня АПБ - приветствали и предложените от депутати от „Изправи се! Мутри, вън“ изменения на НПК, с които се възстановяват отменените през 2010 г. законови текстове за давност на повдигнато обвинение, „защото ще се ползват точно от посочените лица“.

От АП са несъгласни и с друго предложение на ИМВ в Закона за съдебната власт, с който се цели представителите на магистратската общност да могат да участват в избори като непартийни или независими кандидати. „Приемаме този законопроект като отстъпление от принципа за разделение на властите", се казва в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!