Асен Генов и Цветелина Сърбинска осъдиха България в Страсбург заради боядисания паметник

Държавата ще трябва да покрие разноските по делото, които са над 12 000 евро

OFFNews 30 ноември 2021 в 14:13 3820 0

България ще трябва да плати над 12 000 евро по делото на Асен Генов и Цветелина Сърбинска в Европейския съд по правата на човека, след като двамата успяха да осъдят държавата.

През 2013 г. Генов и Сърбинска бяха глобени за боядисването на паметника на партизаните пред централата на БСП на "Позитано" 20. Освен боята монументът бе окичен и с надпис "Кой? БКП-позор! Кой!". Двамата бяха задържани.

2013-та е годината, в която избухнаха протести заради назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Генов и Сърбинска участват активно в тях.

След съдебна битка в Софийския районен съд и Софийския градски съд активистите на "Протестна мрежа" все пак са оправдани с мотива, че не става дума за хулиганство, а за невербален израз на политически пристрастия и СГС ги глоби с по 1500 лв.

ЕСПЧ обаче смята, че е нарушена свободата на словото на Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Според съда в Страсбург основният въпрос в този случай е дали намесата на държавата под формата на наказание, а не на разпореждане двамата да поправят вредите, причинени на паметника, е била „необходима в едно демократично общество”.

България ще трябва да покрие съдебните разноски, определени на 767 евро за Генов и 153 евро за Сърбинска. Освен това държавата ще трябва да изплати и общо 2276,20 евро за защитата на ищците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови