Арман Бабикян осъди МВР заради насилието на Орлов мост при протестите през 2020 г.

OFFNews 13 януари 2023 в 09:45 2623 0

Бабикян

Снимка БГНЕС

Арман Бабикян

Гражданският активист Арман Бабикян от "Отровното трио" осъди МВР да му изплати обезщетение за полицейското насилие по време на разрушаването на палатковия лагер на Орлов мост в разгара на граждански протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев от лятото на 2020 г. Негов адвокат е Николай Хаджигенов също от триото, съобщи EURACTIV България.

Решението на Административния съд София-град е Бабикян да получи 600 лв. заради задържането му от полицията на 7 август 2020 г. По-късно заповедта бе отменена като незаконна. Глобата от 100 лв., която му бе наложена, тъй като не е изпълнил разпореждането на органите на реда да се махне от пътя, също е отменена.

В 4 часа сутринта на 7 август маскирани полицаи и жандармеристи нахлуха едновременно в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна. В столицата палатаките на Орлов мост бяха разчистени с помощта и на общината, а паркираният пред Ректората автобус бе вдигнат с репатрак. На протестиращите бе обяснено, че палатките им нарушават Закона за движение по пътищата.

Арестувани бяха 12 души, сред които и Арман Бабикян. По-късно всички задържани бяха освободени, но им бяха съставени актове.

Тогава лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни пред Нова тв, че решението за разчистване на блокадите е било взето след четири часа обсъждане на коалиционен съвет на управляващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови