Апелативният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на Омуртаг

Нели Александрова 31 май 2024 в 09:22 1135 1

Ешрем Ешремов

Снимка Общима Омуртаг

Ешрем Ешремов

Апелативният съд във Варна потвърди окончателно отстраняването на кмета на Омуртаг Ешрем Ешремов. Магистратите отхвърлиха като неоснователна жалбата му срещу определение на Окръжния съд в Търговище, с което той е бил отстранен от длъжност по искане на прокуратурата.

Ешреф Ешрефов е обвинен в участие в организирана престъпна група за извършване на престъпления по служба, припомнят от пресслужбата на апелативния съд.

По-рано този месец той е бил привлечен и за това, че от октомври 2019 г. до май 2022 г. в условията на продължавано престъпление в съучастие с Хасан Х. и Мехмед М., с цел да набави за себе си и за другиго облага, умишлено склонил Мехмед М. в качеството му на зам.-кмет да наруши служебните си задължения, като възложи обществени поръчки на дружества, предоставили изпълнението на дейностите на дружество, което е собственост и се управлява от Хасан Х. От деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Омуртаг.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на новото обвинение – то е осъществено във връзка с длъжността на обвиняемия. Поради тази причина отстраняването му ще осигури пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата по делото, а той няма да има възможност да влияе на свидетели, които са му служебно подчинени.

Адвокатът на Ешрефов смята, че доказателствата не водят до заключение, че той е опитвал да влияе на свидетели, или е препятствал събирането на писмени доказателства. Напротив, още от началото на наказателното производство през септември миналата година е съдействал за предоставянето на документи от общината, твърди защитникът.

Според съда обаче, изискванията на закона в тази процедура са лицето да е привлечено за умишлено престъпление от общ характер и да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за изясняване на обстоятелствата.

В този случай предявените обвинения на Ешреф Ешрефов отговарят на условията на НПК – престъплението е умишлено от общ характер. Естеството му и механизмът на деянието са свързани с работата на обвиняемия. Именно правомощията му са дали възможност на Ешрефов да въздейства на заместника си. Част от свидетелите пък са негови подчинени. Въпреки събраните доказателства не са ясни предстоящите следствени действия, които разкриват възможност за събиране на нови гласни и писмени доказателства. Ето защо служебното положение би било пречка за цялостното изясняване на обстоятелствата. Следователно и двете предпоставки за отстраняване от длъжност са налице.

Апелативният съд обърна внимание на неправомерно поведение на обвиняемия – той е нарушил мярката си за неотклонение „домашен арест". От друга страна фактът, че е в отпуск не прекратява правомощията му на кмет.

Решението на Варненския Апелативен съд не подлежи на обжалване.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх