Адвокатът на Баневи: Проблемите им започнаха преди година, когато премиерът каза няколко думички

Килията във Франция се сторила на семейството бизнесмени като тризвезден хотел

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2018 в 09:45 10138 3

Обвиненията към семейство Баневи не са много и прокуратурата трябва да докаже, че са изпрани 1 млрд. лв. Това заяви адвокатът на фамилията бизнесмени Христо Ботев в сутрешния блок на бТВ.

Той добави, че случаят им прилича на този с Цветан Василев.

„Отношението към семейство Баневи се променя преди една година, когато премиерът казва няколко думички. Когато държавата каже, че нещо не е редно и прокуратурата се задейства по никое време, за деяния от 2005 г., малко е странно, че прокуратурата прецени през 2018 г., че е необходимо да вземе мерки”, каза юристът.

Ботев обясни, че майката на Николай Банев – Мария Банева ще бъде привлечена под наказателна отговорност тази седмица. Адвокатът допълни, че досега към нея няма официални обвинения и допълни, че в ареста са само Николай и Евгения Баневи.

„Условията са като в български арест. Всеки от държавниците казва, че арестът не е луксозен хотел – така е, само че идват от Франция, където и двамата казват, че арестът е бил като тризвезден хотел. Тази година посетих мои клиенти в Германия и Англия – там е същото”, каза Ботев.

Адвокат Ботев заяви, че Баневи са били въведени в съдебната зала с белезници, а съдът е разрешил да бъдат премахнати преди влизането на медиите. Юристът допълни, че не е правилно да се разпространяват снимки от разследващите, показващи личния живот на обвиняемите.

„Преди години „МВР Пикчърс” разпространяваше кадри, сега разследването се води от Специализираната прокуратура. МВР имаше задълженията единствено да охранява района. Откъде накъде МВР се явява като оператор на тези служби, режисирано ли е от тях и кой е продуцентът”, заяви Ботев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7819

3

Краси

10.12 2018 в 14:59

Значи на Баневи им свалят белезниците в съда, а Иванчева я разкарват и снимат в пранги.
Мога ли да знам с какво тези, дето са задигнали един милиард са по-добри от "най-опасната престъпница на България", дето уж си поискала половин милион, без да има преки доказателства за това.
Моля Мая Манолова да отиде да снима и килията на Баневи в следствения арест - бих искал да направя сравнение.
Интересно е и колко време ще изкарат в ареста - съмнявам се да е 8 месеца.

8001

2

Севтопол

10.12 2018 в 14:36

Баневи са радетели за Евразийски съюз, защото там няма правила. Виж, за почивка предпочитат Ривиерата пред Сочи. Ако са спрели да плащат, то е на предишните, а не на сегашните управляващи, т.е. на сегашната опозиция. Може да са обещали рамо на БСП за телевизия и да са се отметнали. Уж щяха да я пускат през декември, но работата май се спихна.

7671

1

безпартийна

10.12 2018 в 10:54

Някои неща в този случай са твърде неясни, поне по отношение на въпроса "защо сега". Банев е приватизирал завода Полимери преди повече от 10 години. Някой попита ли тогава от къде са средствата за приватизацията? Станал собственик на завода и започнал да го разпродава за скрап! Какъв ще да е този завод, който само за скрап струва 1 милиард лева? Вероятно не е спазил приватизационния договор за запазване на работни места. Пламен Димитров къде беше през всичките тези години? Има само едно обяснение, защо сега. Защото е спрял да плаща както на синдикати, така и на управляващи.