Адвокат Марковски: Ако Брендо е жив и здрав да излежи присъдите, ще излезе от затвора на 90 г.

Законодателят е преценил, че и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе

OFFNews 14 септември 2021 в 09:49 7428 1

Ако се спазва правният принцип "Пръв по време - пръв по право", България трябва да получи екстрадирания Евелин Банев - Брендо, но тази норма няма задължителен характер.

Това коментира адвокат Марин Марковски пред бТВ.

Ден по-рано зам.-градският прокурор на София Иво Илиев обясни, че казусът с Брендо е правен прецедент, защото за екстрадицията му се борят три държави - Италия, Румъния и България. Нашата страна вече е направила искане пред Украйна, където Банев бе задържан преди дни, осъденият за разпространение на наркотици и пране на пари да бъде върнат в България. 

"Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит. Той (Брендо) има тежки присъди. Ако е жив и здрав да ги излежи, ще излезе от затвора на около 90 години", посочи Марин Марковски.

Според него до 20 септември ще се разбере кога ще бъде екстрадиран Банев. Адвокатът уточни, че консулската ни служба в Украйна трябва да му осигури помощ. Консулът трябва да се срещне с него и да намели защитник.

"Българската прокуратура съобразно изискванията на закона и международното право, след като е направена червена бюлетина на Интерпол, която е абсолютно задължителна за изпълнение, са изпратили документите веднага, когато се е разбрало, че е арестуван Евелин Банев. Така че може би ние сме първи", коментира Марковски.

Той бе категоричен, че влязлата в сила присъда на една държава не може да бъде отменена.

"Един съдебен акт, независимо на коя държава е, е нещо много сериозно и трябва да бъде изпълнен, защото иначе се подриват основите на правосъдието", каза защитникът.

Според него Брендо няма да получи допълнително наказание заради това, че преди години се е укрил и не е изтърпял присъдите си.

"Нашето наказателно право няма допълнителна присъда за това, че не е отишъл да търпи вече издадена присъда. Може би законодателят е преценил, че дори и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе", обясни цветисто Марин Марковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови