Прокурор: Арестът на Брендо в Украйна се оказа правен прецедент. Търсен е от три държави

Българската прокуратура поиска екстрадицията на Евелин Банев

OFFNews 13 септември 2021 в 16:20 4487 0

Българската прокуратура е изпратила документи до Украйна за предварително задържане на Евелин Банев - Брендо, но случаят е правен прецедент, обяви зам.-градският прокурор на София Иво Илиев пред БТА.

Преди няколко дни Брендо бе задържан край Киев. Банев се е укривал в къща до украинската столица, в която е отглеждал марихуана, става ясно от сайта на украйнската полиция. При претърсването е открита нарколаболатория, растения канабис, пакети с готова за продажба трева и фалшиви документи. Заедно с Брендо са задържани румънец и молдовец.

През 2018 г. върховният съд постанови окончателна присъда за Банев от 6 г. затвор. Делото срещу него продължи години и бе по обвинение за разпространение на наркотици и пране на пари. Банев има присъди в Италия и Румъния.

Именно данните по българското дело са изпратени на украинските власти. Така Банев е задържан за 20 дни - до 25 септември. До тази дата България трябва да прати молба за екстрадиция и това вече е направено. Какво ще е крайното решение и кога, не може да се кажа, защото законодателството на двете държави е различно, поясни Илиев.

Прокурорът уточни, че случаят с Банев е своеобразен правен прецедент, защото той е човек, когото търсят три държави. Логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка, посочи Иво Илиев.

Ако бъде върнат в България, страната ни ще изиска информация за останалите присъди. При тази хипотеза важат правата за обединяване на присъди, допълни зам.-градският прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови