Административният съд ще продължи делото за източените данни от НАП

OFFNews 19 февруари 2020 в 09:28 1460 0

Върховният административен съд определи Административен съд – София град да продължи прекратено дело, образувано по жалба на физическо лице срещу изчитането на лични данни от НАП. Определението по административно дело № 1796 от 2020 г. е от 17 февруари и е окончателно.

Съдиите приемат, че според правилото на чл. 79 параграф 1 от Общия регламент за защита на личните данни, според който субектът на данни разполага с право на ефективна съдебна защита независимо от наличните административни или несъдебни средства за защита, включително правото на подаване на жалба до надзорен орган, пише в определението на ВАС.

Според чл. 39 от Закона за защита на личните данни при нарушаването на правата по Регламент (ЕС) 2016/679 субектът на данни може да обжалва действия и актове на администратора и на обработващия лични данни пред съда по реда на АПК, като в това производство субектът на данни може да иска обезщетение за претърпените от него вреди вследствие на неправомерно обработване на лични данни от страна на администратора или на обработващия лични данни.

Тази разпоредба не се различава от общите правила, съдържащи се в АПК относно защитата срещу актове, действия или бездействия на административни органи, включително и тези по Глава единадесета на АПК „Производства за обезщетение“.

Конкретно в този следва да се има предвид и другата препращаща норма, а именно на чл. 203, ал. 1 от АПК, според която за неуредените въпроси за имуществената отговорност по ал. 1, т.е. исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани или юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица, се прилагат разпоредбите на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

В зависимост от случаите е установен различен ред за защита срещу индивидуалните, общите или нормативни административни актове, действия или бездействия, но имуществената отговорност за настъпили вреди от тези актове (ако те представляват непозволено увреждане) се упражнява чрез предявяване на осъдителен иск, подлежащ на разглеждане от административните съдилища по реда на АПК с препращане за неуредените въпроси към ЗОДОВ и ГПК“, се отбелязва в определението на ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови