Административният съд реши, че цените за паркиране в София са незаконни

OFFNews 24 юли 2015 в 16:51 6550 5

Софийският административен съд отмени решението на Столичния общински съвет от 22.03.2012 г., с което са определени цените за паркиране в синя и зелена зона в града, винетките, както и глобите при поставянето на „скоба“ и репатрирането до наказателния паркинг.

Делото беше образувано по жалба на "Софийския обществен съвет" и граждани на столицата.

Съгласно решението на съда цените за паркиране в синя и зелена зона в София от 2 и 1 лв. за час, цените за винетките от 150 и 100 лв., съответно 450 и 300 лв. за всеки следващ автомобил на жилище, цените за служебния абонамент от 650 и 450 лв. на месец, цената за скобата от 30 лв., както и цената за репатриране от 60 лв. от 2012 година насам са събирани незаконно.

Не сме удовлетворени от решението на Административния съд. То е формално, защото съдът не се е произнесъл по същество относно мотивите на жалбоподателите. Например, не се разглежда факта, че Общинският съвет определя „цена“, вместо разходно ориентираната „такса“, съгласно разпоредбата на Закона за движението по пътищата. Няма произнасяне и във връзка с мотивите на Обществения съвет, че решението за определяне на цени е прието въз основа на нормативен акт - Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, издаден от некомпетентен орган – Столичния общински съвет. Няма произнасяне и за липсата на финансова обосновка и за очаквани резултати, както и по мотивите за дискриминация. Съдът се е ограничил до това, че докладът за решението на цените не е бил публикуван на страницата на Столична община. Именно това е спасителният пояс да не се коментира всичко останало. За съжаление този метод на правораздаване се е превърнал в практика, коментират от "Софийския обществен съвет".

Решението на Административния съд-София може да бъде обжалвано пред ВАС.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)