9 г. след скандала с 'бебето от фризера' един от набедените за убийци лекари осъди прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2019 в 14:12 5454 2

Набеденият за убиец на бебе лекар от Горна Оряховица д-р Михаил Милатович осъди прокуратурата. Държавното обвинение ще трябва да му плати 40 000 лева неимуществени вреди, пише lex.bg.

Случаят с "бебето от фризера" доби скандална известност, след като на 3 декември 2010 г. от парламентарната трибуна Цветан Цветанов - тогава вицепремиер и вътрешен министър - заявява: "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс!“. Пред депутатите в Народното събрание той чете части от стенограма от записани със специални разузнавателни средства разговори между лекари от горнооряховската болница. Прочетеното го отвело към извода за умишлено умъртвено бебе.

Разследването завършва едва три години по-късно с постановление за прекратяване поради липса на престъпление, а четиримата въвлечени лекари не са обвинени в нищо, защото става дума не за убийство, а за мъртвороден плод.

Един от потърпевшите: д-р Милатович, завежда дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и го печели на две инстанции. В началото на юли то е приключи окончателно, тъй като Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване, пише lex.bg.

Пред ВКС прокуратурата е оспорила размера на исканото обезщетение и това, че Милатович е предявил иск за незаконно обвинение, а осъдителното решение е за публичното огласяване на случая и непремерените изявления на тогавашните зам.-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова.

Според върховните съдии тези въпроси не попадат в приложното поле на касационното обжалване.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. В тази връзка бяха цитирани и показания на свидетели, които са разказали, че Милатович бил „проснат с белезници“ в болницата, заради лекарския жаргон в разгласените разговори дори близките му се съмнявали в неговата невинност, колеги се отнасяли грубо с него, а жени го наричали „убиец от фризера”.

Според близки на Милатович хората в Горна Оряховица не знаят, че делото е прекратено, а той не е виновен.

Разследването срещу лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и завеждащият АГ-отделението в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата гестационна седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

2

Новак

16.07 2019 в 06:27

Цвък носи най-голяма вина за това престъпление, но сега спокойно може да си се скрие в някой от апартаментите си. Един от потърпевшите се разболя и почина. С никакви пари не могат да компенсират това, което причиниха на тези хора.
Простотията убива.

22099

1

Стефан

16.07 2019 в 00:04

А цвинокио какво ще отнесе за това? И прочее Вишински - самодейци.
Вишински, както и другите Берии, например, са свършили зле.