15 години затвор получи бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров

OFFNews 23 януари 2018 в 10:18 16471 2

15 години затвор получи бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров е получил втора присъда от 15 години затвор.

Това обявиха от прокуратурата. По-късно днес прокурори от Военно-окръжна прокуратура - София ще дадат брифинг.

Киров отговаря за присвояването на повече от 5 млн. лв. Това е второто подобно обвинение срещу него, след като по първото той получи 10 години затвор на втора инстанция. Делото обаче беше върнато от Върховния касационен съд за преразглеждане. 

Генералът отговаря и за разгласяването на държавна тайна.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Тогава Киров е обвинен в това, че от 2007г. до 2011г. като директор на Националната разузнавателна служба (НРС), в съучастие със свой подчинен, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв.

След като прецени всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

1

Petio Petkov

23.01 2018 в 11:46

И къде са 5-те милиона? На влог, във вили и апартаменти? Похарчени в казина и по скъпи екскурзии? Раздадени на роднини и приятели? А може би са дадени за някакви тайни дейности, агенти и операции, и не са били отчетени както трябва?
Разследващите ни игнорират главния въпрос при всяко престъпление - qui prodest. Никой не следва пътя на парите. Същото стана при разследването на 6-торното убийство. Няма отговор на въпроса как бедно семейство от почти безработни хора изведнъж е забогатяло с близо 1 милион. Първо изкараха един доказан педофил луд от любов по сравнително възрастна жена, после - уплашен, да не би да бъдат разкрити плановете му да ограбва домове.
 
X

Да помогнем на украинските деца!