Семерджиев: Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“

OFFNews Последна промяна на 03 април 2017 в 15:33 3400 6

По повод постановление на Софийската градска прокуратура от 3 април 2017 г., с което вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев бе обвиниен за оказване на натиск на длъжностно лице, служебният министър заяви:

След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. „изкупвачески“ дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник–директор.

В разговор през февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник–директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ.

На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник–директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.

В течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато не е съществувала.

Държа да отбележа, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър на здравеопазването има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава заместник – директора само след съгласуването му с министъра на здравеопазването.

Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

3

Hissarion

03.04 2017 в 16:29

Тоя същия пробута една група Марешковци в Св. Анна във Варна. Сега е решил и себе си да захлеби с някое друго протеженце. Да си взима едно сакче тоалетни принадлежности и да се отправя за затвора.

12009

1

Nik68

03.04 2017 в 16:01

Ако имаш някакво право - това не означава че трябва на момента да го употребиш. Поставен си за министър - не си в детский сад да си мериш ..... с някого.