„Сикорски“ успешно изпробва безпилотен хеликоптер

OFFNews 31 октомври 2015 в 10:48 4057 0

Каман

Снимка „Локхийд Мартин“

Момент от демонстрациите на безпилотния K-MAX

Хеликоптерът на „Сикорски“ UH-60, по-известен като “Блек хоук“ (т. е. черен ястреб) от над 30 години беше гвоздеят на военните операции на САЩ, но сега Пентагонът е на път да изостави един от най-важните му компоненти – пилота, съобщава „Вашингтон таймс“.

Авиостроителната компания „Сикорски“ съобщи миналата година плановете си да преустрои стар „Черен ястреб“, в хеликоптер „пилотиран по избор“, а военни служители казаха, че неотдавнашни изпитания на прототипа са се оказали успешни.

Машината може да лети съвсем самостоятелно по зададена програма, а може и да бъде дистанционно пилотирана.

Пол Роджърс, шеф на армейски изследователско-развоен център разказва за експеримента в специализирания сайт defenseone.com. Безпилотен хеликоптер е натоварил в себе си малък роботизиран всъдеход амфибия (съкращението от английските думи е AATV), прелетял е разстояние между 5 и 7 километра и го е спуснал на терена.

По земята пък малката машина е преодоляла 10 км, пресичайки райони с различни химически и биологически зарази, а после е предала информацията чрез сателитна връзка.

Изпитанията са били проведени близо до Палм бийч, в щата Флорида.

„Роботизираните и автономните системи са с ключово значение, за да можем да имаме сериозно предимство над нашите противници“, е казал Роджърс.

Миналата пролет корпорацията „Локхийд Мартин“ и хеликоптерното ѝ поделение „Каман“ вече представиха автономно летящ K-MAX, демонстрирайки, че той може да гаси пожари, както и да снабдява войници на земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови