Руски генерал: ГЛОНАСС не отстъпва на GPS

OFFNews 30 ноември 2014 в 13:41 16189 6

"Глобалната система ГЛОНАСС днес не отстъпва на нито един от параметрите на системата GPS, затова е желателно да се увеличи използването й от потребители на територията на Русия", заяви в събота заместникът на командващия войските на космическото командване на Въздушно-космическата отбрана (ВКО) генерал-майор Анатолий Нестечук - съобщава РИА Новости.

Той обясни, че понастоящем орбиталната група ГЛОНАСС се състои от 30 космически апарата, въпреки че за да функционира системата са необходими само 24 спътника. Нестечук подчерта, че непрекъснато се усъвършенства точността като в бъдеще системата ще се развива по пътя на актуализацията на ново поколение спътници "Глонасс-К".

Работата по създаването на руска система за сателитна навигация започва още през 1960 г. като се предвижда "Глобалната навигационна спътникова система" ГЛОНАСС (GLONASS) да е достоен руски еквивалент на Глобалната система за позициониране на САЩ (GPS).

Руските специалисти се надяват, че тяхната система ще може не по-зле да определя местоположението, скоростта и точното време на всякакви потребители по море, въздух и земя. 

А някои препоръчват съвместното ползване на двете системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови