Руски генерал: ГЛОНАСС не отстъпва на GPS

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2014 в 13:41 13940 6

"Глобалната система ГЛОНАСС днес не отстъпва на нито един от параметрите на системата GPS, затова е желателно да се увеличи използването й от потребители на територията на Русия", заяви в събота заместникът на командващия войските на космическото командване на Въздушно-космическата отбрана (ВКО) генерал-майор Анатолий Нестечук - съобщава РИА Новости.

Той обясни, че понастоящем орбиталната група ГЛОНАСС се състои от 30 космически апарата, въпреки че за да функционира системата са необходими само 24 спътника. Нестечук подчерта, че непрекъснато се усъвършенства точността като в бъдеще системата ще се развива по пътя на актуализацията на ново поколение спътници "Глонасс-К".

Работата по създаването на руска система за сателитна навигация започва още през 1960 г. като се предвижда "Глобалната навигационна спътникова система" ГЛОНАСС (GLONASS) да е достоен руски еквивалент на Глобалната система за позициониране на САЩ (GPS).

Руските специалисти се надяват, че тяхната система ще може не по-зле да определя местоположението, скоростта и точното време на всякакви потребители по море, въздух и земя. 

А някои препоръчват съвместното ползване на двете системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2014 в 09:40

Техническите въпроси не коментирам, както и факта, че ГЛОНАСС я съживиха индийските пари(могъщата матушка нямаше пари). Някак ми се струва леко срамно.Загледах се в руската пропагандна картинка в която като 'недостатък' е изтъкнат.. 'политическия риск' :)
Точно в ситуация, като днешната, когато 'матушката' нападна суверенна държава за да откъсне територията Крим е меко казано нагло :) И то при положение, че беше 'гарант' за териториалната цялост на Украйна заедно с USA И Великобритания, като условие за унищожение на украинските ядрени оръжия наследени от СССР.

30.11 2014 в 21:00

...БАТУТНАСС

хахахахахахахахаха

Батут Рогозников тъй го рече...

хахахахахаха

30.11 2014 в 19:22

Те пък кога си вдигнаха спътниците, че и заработи?
Последните нещо малко се повзривиха при излитане.

30.11 2014 в 15:42

По същество си е комунизъм - изключително голямо и скъпо нещо ти дават да го ползваш без пари.

30.11 2014 в 14:24

Чрез ГЛОНАСС към комунизъм!

30.11 2014 в 14:16

От скромния опит на дедо ви поп - не, не отстъпва в никакъв случай. Теоретично даже е по-добра, но няма дедо ви поп нито прибори, нито нужда за да види разликата.

От друга страна, ГЛОНАСС заработи едни добри 30 години след GPS.

От трета страна, Галилео (дето трябва да се брои наша) още я няма въобще.