Покупката на 8K телевизор вече е оправдана

OFFNews 22 октомври 2020 в 08:20 12968 1

Най-вероятно много от вас са чували термина 4K, който разбира се, се отнася до резолюцията при дисплеите. През последните години 4K телевизорите са все по-достъпни, а предложенията са много и разнообразни. Междувременно обаче технологиите продължават да се развиват и отскоро на пазара вече са налични телевизори с още по-висока разделителна способност, а именно 8K.
 
Нека обаче започнем от малко по-далече и да се запознаем с еволюцията в това отношение през последните няколко години. Една от сериозните стъпки в близкото минало беше скокът към резолюция Full HD с 1920 пиксела по хоризонталата и 1080 по вертикалата (1920 х 1080) с общ брой от малко над 2 милиона пиксела. С преминаването към 4K (3840 х 2160) броят пиксели достигна 8.3 милиона, а при 8K (7680 х 4320) вече са налични 33 милиона пиксели.

Какво обаче означава всичко това? С увеличаването на резолюцията се подобрява драстично качеството на картината. Тя е по-ясна и по-детайлна, като разбира се за целта е нужно и съответното съдържание.

Едни от най-новите предложения сред 8K телевизорите, които са достъпни и на пазара у нас, са в серията Q800T (2020) на Samsung. Тук влизат три модела с размери на екрана 65, 75 и 85 инча. Компанията използва QLED технология и Quantum Processor 8K за постигане на висококачествена картина.

При наличието на по-ниска резолюция се разчита на AI Upscaling за преобразуване в 8K. Телевизорите пресъздават чисти и ярки цветове, включително наситен черен, чрез множество концентрирани зони на подсветката.

Поддържа се и технологията HDR10+ за по-широк динамичен обхват, а освен това качеството на картината е еднакво високо, независимо от какъв ъгъл гледате. За по-въвличащо изживяване помага и фактът, че страничните рамки около екрана са изключително тънки. Междувременно са налични и специализирани говорители, които предлагат динамичен звук, проследяващ обекта на екрана. Ако добавите и опционален саундбар, резултатът е още по-впечатляващ.

Както вече споменахме, за оптимален резултат ви трябва и съответното съдържание, а то вече е по-достъпно. От известно време можете да заснемате клипове в 8K резолюция и със смартфона си. Разбира се, само някои модели имат тази възможност към момента, а сред тях са и актуалните флагмани на Samsung от сериите Galaxy S20 и Note20.

Устройствата разполагат с ефективна система за стабилизация на изображението, което помага много при снимане в движение. Споделянето на съдържание с телевизора става бързо и дори само с едно докосване чрез технологията Tap View.

Дори да не разполагате със смартфон, с който сами да снимате клипове в 8K, в YouTube вече е налично все по-разнообразно съдържание с високата резолюция. По този начин ще можете да извлечете и максимума от своя телевизор. С времето, разбира се, съдържанието ще става все повече и от множество източници, подобно на това, което се случи с 4K. Като имаме предвид това, то 8K телевизорите определено могат да са доста добра инвестиция в бъдещето.

Повече информация за 8К телевизорите на Samsung можете да намерите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3030

1

kolio

23.10 2020 в 10:43

Какъв кяр, като HD телевизиите продължават да са 720p... даже не са 1080... И колко филми и на какъв носител са 8К? И доколко човешкото око от 3-4 метра разстояние може да направи разлика между 4К и 8К?