Пилотен проект за дистанционно отчитане на водомери стартира в София

Мрежата LoRa прави столицата умен град

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2017 в 17:14 2416 0

Първият реален проект за интелигентно измерване на потребление, който извежда София една крачка напред по пътя към умния град, вече е факт в мрежата от ново поколение LoRа. Той е реализиран за нуждите на „Софийска вода“ АД от VIVACOM и Qubiqo - инженеринговата компания, разработваща решения в сферата на управлението на водоснабдителните и канализационните мрежи и съоръжения.

Пилотното технологично решение представлява система за дистанционно събиране и анализ на данни от водомери на сградни водопроводни отклонения на сградите в избран софийски квартал. Проектът е новаторски не само за столицата ни и за България, но и за цялата международна организация VEOLIA, тъй като “Софийска вода” АД е първата компания от групата, която внедрява подобна технология.

Системата осигурява в реално време актуална информация за разхода на вода от всички сградни водопроводни отклонения, където са монтирани устройствата, както и от входа на избраната водомерна зона. Събирането на данните от водомерите се извършва със специално разработени сензорни устройства, които използват изградената от VIVACOM мрежа за трансфер на данни от ново поколение - LoRa. Устройствата събират и изпращат данните през определен и предварително зададен интервал от време. Информацията от сензорите се достъпва в специално разработено приложение Q Data, което освен визуализация на получените данни, осигурява и първичен анализ по предварително зададени индикатори.

Иновативният проект цели да даде редица възможности за Софийска вода АД за подобряване управлението и ефективността на процесите и повишаване на качеството на услугите на компанията. Успешното му приключване ще доведе до следващата логична и планирана стъпка в развитието на компанията - изграждането на цялостна система, която да покрива основните консуматори на вода, обслужвани от доставчика на комунални услуги.

LoRa e технология за безжични комуникационни мрежи от нов тип, които осигуряват свързаност и двустранна комуникация между много на брой устройства, разположени върху обширна територия, при това с изключително нисък разход на енергия. Такава мрежа, базирана на LoRA, беше изградена с покритие на цялата столица от VIVACOM в партньорство с Nokia само преди месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови