Oracle спря поддръжката на Java, държавни е-услуги у нас може да станат недостъпни

Александър Александров 29 януари 2016 в 20:03 8462 3

Oracle обяви, че ще прекрати поддръжката на своя Java плъгин за уеб браузъри, който отдавна се счита за остарял в ИТ общността и е източник на редица заплахи. Стъпката дори е сочена от мнозина като закъсняла.

Google вече спряха да поддържат плъгина за техния браузър Chrome през миналата есен. Същото направиха и Mozilla с техния Firefox. Microsoft все още го поддържа в Internet Explorer, но се е отказала от него в новия си браузър Edge.

Проблемът обаче е, че когато Oracle финално се откаже от плъгина (за сега компанията само препоръчва той да не бъде използван, но е въпрос на време да го спре изцяло), това ще направи неизползваеми редица уеб услуги, които и днес не могат да се достъпват през някои браузъри, но все пак потребителите имат някаква възможност да ги използват.

У нас такива са редица електронни услуги, предлагани от държавни институции, включително Националната агенция по приходите, Търговският регистър и др.

Това означава, че когато „разширението“ престане да функционира, някои услуги може да станат недостъпни, освен ако до тогава не са пренаписани на по-модерна технология. Най-вероятно това ще доведе до допълнителни държавни разходи, както и до неудобство за гражданите и бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!