Испански инженер изобрети ретро месинджър за баба си

Ружа Райчева 26 април 2021 в 17:52 4060 0

Поддържането на връзка между пенсионерите и техните внучета никога не е било по-трудно и по-важно, отколкото сега.

Туитър потребителят Мануел Лучио Дало (@mrcatacroquer) изобрети „Yayagram” (Яяграма) – проект, който трансформира текстови съобщения в месинджъра Телеграм в процес, идентичен с употребата на старовремско телефонно табло.

“Yaya” на кастилски е жаргон за „баба“ казва Мануел Дало, който работи като старши инженер във фирмата „Plastic SCM”. 

За да изпрати съобщение, потребителят трябва да включи кабел до името на получателя. После натиска и заддържа бутон, за да запише аудио на внедрен микрофон. Съобщението пристига в телефона на получателя под формата на обикновено гласово съобщение. А когато операторът на “Yayagram” получи текстовото съобщение, то се принтира чрез внедрен мини принтер.

Бабата на Дало е на 96 години и живее с родителите му в Бургос, Испания, уточни той пред „The Verge”. Идеята за любопитното изобретение му е хрумнала по време на пандемията:

„Повечето ѝ внуци живеят извън Бургос и заради ограниченията не можеха да я посещават. Баба ми има проблеми със слуха, което допълнително затруднява провеждането на видео и телефонни разговори. „Яяграмата“ ѝ дава възможността да общува свободно - без ограничения с тези, които нямат щастието да живеят наблизо"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews