Фейсбук отваря 10 000 работни места в Европа, за да създаде метавселена

Таня Николова Последна промяна на 18 октомври 2021 в 09:07 1991 1

Снимка Gerd Altmann/Pixabay

Фейсбук съобщи, че през следващите пет години ще създаде в ЕС 10 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти, които да изградят метавселената (metaverse - от английското universe - вселена, б.р.).

Създаването на паралелен цифров свят е мечта на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Компанията си сътрудничи с други партньори, за да разработи "нова фаза на взаимосвързаните виртуални изживявания, използвайки технологии като виртуалната реалност и обогатената реалност", заяви Ник Клег, вицепрезидентът на Фейсбук за международната дейност. "Метавселената има потенциала да разкрие достъп до нови креативни, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят от самото начало", се казва в изявлението.

През септември Фейсбук инвестира 50 милиона долара в проекта, като в ранния етап участие имат Roblox Corp и създателят на Fortnite – компанията Epic Games.

Тази инвестиция е "вот на доверие в силата на европейската технологична индустрия", подчертава Клег.

"Освен технологичния талант, предстои ЕС да изиграе важна роля в оформянето на новите правила на интернет", отбеляза той, като посочи, че европейските политици играят водеща роля и помагат европейските ценности като свобода на словото, неприкосновеност на личните данни, прозрачността и правата на индивида да станат част от ежедневния живот в интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2732

1

zuljin

18.10 2021 в 09:12

Предвид интелектуалното ниво на масовката му потребители този паралелен свят ще да е нещо подобно на филма Идиокрация...