Европейският парламент разглежда ролята на изкуствения интелект в геополитиката

OFFNews 27 юни 2022 в 11:49 10051 0

Regulation4Innovation AI EU

Снимка OFFNews

Едно от основните неща, които правят изкуственият интелект (AI) толкова важен за развитието ни е, че обхваща всеки един аспект, в който има голям поток от информация. Геополитиката не прави изключение, особено в контекста на войната в Украйна, която бушува вече повече от четири месеца. Тя служи за катализатор на редица процеси в Европа, които да засилят ролята на Стария континент при решаването на подобни кризи. А защо не и за превенцията на бъдещи такива – нещо, което в други сектори AI прави вече на ежедневна база.

„Изкуственият интелект и последствията в геополитиката“ е темата на ежегодната конференция на високо равнище на ЕП – Regulation4Innovation. Тя се провежда на регулярна база от 2016 г. насам, която среща водещи експерти от света на технологиите, които обсъждат развитието на сектора. Евродепутатката Ева Майдел ще се включи като домакин, както и като един от хората в Европейския съюз, които пишат първата в света законодателна рамка за изкуствения интелект. Събитието ще се проведе на 28 юни (вторник) следобед.

Сред основните гост-лектори е Ерик Шмид, който беше дългогодишен главен изпълнителен директор на технологичния гигант Google. Компанията е сред лидерите в разработването на AI решения. Покрай нея, в периода 2019-2021 г. той оглави и специалната Национална комисия за изкуствен интелект на САЩ, като нейните цели бяха да съветва президента на страната за развитието на иновативната технология.

Второто голямо име, което ще вземе участие е Гари Каспаров. Бивш световен шампион по шахмат, който през последните години се посвещава на темата за AI и потенциалното размиване на границата между човека и машината. Каспаров в момента е посланик на компанията, специализирана в киберсигурност, Avast.

Останалите гости на Regulation4Innovation са Гьорг Ролман, ръководител на звеното за AI в Siemens Energy, Грег Алън, директор в проекта за управление на AI към Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) и др. Евродепутатката Ева Майдел ще се включи като домакин, както и като един от хората, които се занимават усилията на Европейския съюз в изграждането на регулации за изкуствения интелект. Следете OFFNews и очаквайте обзор на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови