Quantcast

ЕС забрани прахосмукачките над 1600 вата

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2014 в 14:04 2913 3

От днес във всички държави-членки на Европейския съюз е забранено да се продават прахосмукачки с мощност над 1600 вата, съобщи БНР.

Решението е част от законодателството в областта на "еко-дизайна" на Европейската комисия, приет през юли 2013 г. Идеята е да бъде ограничено използването на електроенергия.

7-степенна скала върху кутията на уреда за домашна потреба, започваща от зелена буква "А" за нисък разход на електроенергия до червена буква "G" за висок разход на електричество, ще информира потребителя колко електричество харчи машината.

Много хора обаче са недоволни от новите правила за пестене на енергия. Според тях 5 от 7 от най-разпространените модели на прахосмукачки са оборудвани с двигатели с мощност над 1600 вата. Европейската комисия е сметнала, че на пазара най-търсени са прахосмукачките между 2200 и 2300 вата.

Противниците на идеята смятат, че мярката е безсмислена, защото с по-слаба прахосмукачка ще чистите по-дълго, което значи, че енергоспестяване няма да има.

Забраната на мощни прахосмукачки следва неуспешното заменяне на традиционните крушки с нажежена жичка. От 2009 г. насам ЕС се опитва да наложи енергоспестяващи крушки, отново с цел да намали енергийните разходи.
Въпреки това цената на електроенергията в Европа не спадна, a цената на енергоспестяващите крушки в някои страни нарасна с 400%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2014 в 00:22

По добре да бяха забранили хиджабите, шалварите и уахабитските бради. Западняците се занимават с глупости, докато в холандия и дребнобритания натурализираните мангусти вече искат "шериа".

02.09 2014 в 14:13

Ако малко по-внимателно се чете, ще стане ясно, че става въпрос за електрическа мощност, а не за смукателна такава.
Има известна разлика.

01.09 2014 в 15:36

Ето заради такива малоумия плюя мазно върху всички природозащитници, екозащитници, песозащитници и подобна педерастка хипи-сган! Ще ми казват те да си взема спъната крушка за да си развалям очите! Във всички стаи съм сложил 130W халогенни лампи за да ми е светло и приятно вкъщи. Тока си го плащам с моите пари и не се е родил европедераста, който ще ми каже как да си харча парите!