Apple обяви кога пуска очилата за смесена реалност Vision Pro. Засега само в САЩ, където ще струват $3500

OFFNews 10 януари 2024 в 14:24 1038 0

очила

Снимка Getty images

Поръчки за новия продукт вече ще могат да се правят.

Apple обяви, че ще започне продажбата на очилата си за смесена реалност Vision Pro от 2 февруари в САЩ. Клиентите в Америка ще могат да направят предварителна поръчка на устройството Apple Vision Pro на стойност 3499 долара от средата на януари. Все още не е ясно кога те ще бъдат пуснати на други пазари, съобщи Би Би Си.

Това е първият голям продукт, пуснат от компанията след пускането на Apple Watch през 2015 г.

След години на слухове за разработката технологичният гигант представи очилата през юни 2023 г. Оттогава обаче се появиха проблеми. Според "Файненшъл таймс" компанията е намалила повече от два пъти производствените си планове за тази година - от един милион на 400 000.

Apple обяви също, че устройството за смесена реалност ще бъде предназначено за 256 GB памет. Разработчиците уточниха, че технологията за "проследяване на очите" в това устройство може да работи с помощта на едното доминиращо око - това е за хора, които не виждат еднакво с двете очи.

Но интересното е, че компанията настоява, че нейното устройство не трябва да се сравнява с други продукти на пазара. 

"Не описвайте изживяването във вашето приложение като добавена реалност, виртуална реалност, разширена реалност или смесена реалност", заяви Apple в публикация в блога си до разработчиците.

Ако е успешен, този продукт може да се превърне в нов източник на приходи за Apple. Цената обаче може да се окаже непосилна за много клиенти по света, особено с оглед на нарастващите разходи за живот, така че тази джаджа вероятно ще бъде популярна само сред най-заможните клиенти.

За разлика от много други съществуващи очила Apple не е поставила батерия в Vision Pro, за да не натежава на главата. Батерията се свързва чрез кабел, но все пак ще трябва да я държите някъде наблизо.

Когато поставите очилата, виждате помещението около вас, но не през стъкло, а чрез многото вградени камери (за първи път те имат 3D камера). Това създава ефект на "смесена реалност" - цифровото съдържание се проектира върху околното пространство.

Натиска се само един бутон в горния десен ъгъл на очилата и на екрана се появяват познатите икони на приложения, познати на потребителите на iPhone, включително iMessage, Photos и Apple TV. След това очилата проследяват погледа ви. Поглеждате към дадено приложение, стискате палеца и показалеца си и то се отваря.

Нивото на потапяне може да бъде персонализирано: колелце ви позволява да увеличавате или намалявате размера на това, което гледате - желаният елемент може да бъде увеличен до размера на стая или да се превърне в екран, наложен върху стена.

Въпреки това, ако някой влезе в зрителното поле на камерата пред вас, вие ще видите този човек и никакви виртуални обекти няма да го закрият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика