Акциите на Самсунг поевтиняха след новината за 56% спад на печалбата

OFFNews 31 юли 2019 в 21:00 2927 0

Снимка Samsung Bulgaria

След като „Самсунг“ отчете 56% спад в оперативната си печалба за второто тримесечие, акциите им се понижиха, предва Би Би Си. Причина за това са негативните резултати от поевтиняването на чиповете за памет.

След новината акциите на компанията се сринаха с 3.3% на борсата в Сеул.

Оперативната печалба на корейския гигант за периода от април до юни е 6.6 трлн. вона (5.6 млрд. долара). За сравнение през същия период на предходната година тя е била 14.87 трлн. вона, или 12.6 млрд. долара.

Понижени са и приходите на компанията - до 16.09 трлн. вона (13.6 млрд. долара), или с 4% по-малко спрямо година по-рано.

От „Самсунг“ посочват, че слабостта и спадът на цените на пазара на чипове за памет продължават, но се наблюдава възстановяване на търсенето.

Влияние оказва и усложнената геополитическа ситуация и търговската война между САЩ и Китай. Прекият потърпевш от враждата между двете най-силни икономики е Huawei, който същевременно е един от основните клиенти на чипове на корейския производител.

Предходното тримесечие също не беше успешно за компанията. Те отчетоха спад в оперативната си печалба от 60%, а причината бе същата.

Очаква се проблемите с бизнеса с чипове да продължат до края на 2019 година, тъй като световната икономика е подложена на натиск. Обявява се, че през втората половина се очаква търсенето да нарасне.

Търсенето на смартфони също намаля заради икономическата несигурност, заявяват още от „Самсунг“. Продажбите на водещите устройства на компанията като Galaxy S10 паднаха заради забавянето на търсенето на премиум продукти, докато продажбите на по-евтините Galaxy A Series се увеличиха, става ясно от отчета.

Миналата седмица компанията заяви, че Galaxy Fold ще влезе в продажба през септември, след като са направени подобрения в смартфона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови