Абонаментът за онлайн съдържание вече ще важи за целия ЕС

OFFNews Последна промяна на 27 март 2018 в 14:02 2268 1

Снимка Pexels

От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС.

Toва обявиха българският еврокомисар Мария Габриел, зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип, българският министър на транспорта Ивайло Московски и евродепутати в съвместно изявление.

Когато пътуват в ЕС, гражданите ще могат да гледат онлайн съдържание като филми, телевизионни сериали и спортни предавания, да играят игри или да четат електронните книги, за които имат цифров абонамент. Правилата ще се прилагат за платени услуги, но доставчиците на безплатно съдържание също могат да се възползват от тях. Полза от тези разпоредби ще имат и доставчиците на онлайн съдържание, тъй като вече няма да им се налага да придобиват лицензи за държавите, в които пътуват техните абонати.

Новите правила са директен отговор на промените в поведението и навиците на европейските граждани, които използват нови технологии. Така например между 2010 и 2014 г. разходите на потребителите за видео абонаменти са се увеличили със 113 % годишно, а между 2014 и 2015 г. броят на потребителите се е увеличил с 56 %. Счита се, че поне 29 милиона души (5,7 % от потребителите) в ЕС биха могли да се възползват от трансграничната преносимост, като в бъдеще техният брой ще нарасне значително — очаква се до 2020 г. той да достигне до 72 милиона души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови