Звездите от 'Властелинът на пръстените' събраха 4.5 млн. паунда, за да купят дома на Дж. Р. Р. Толкин

OFFNews 07 декември 2020 в 16:43 3781 0

Сър Иън Маккелън, Мартин Фрийман и Джон Рис-Дейви са само част от звездите във филмите "Властелинът на пръстените" и "Хобит", които събраха 4.5 милиона паунда, за да купят дома на британския писател Дж. Р. Р. Толкин. 

За това съобщи във Фейсбук писателката Джули Ан Годсън. 

Домът на големия писател съвсем скоро ще бъде продаден, а със средствата, събрани от актьорите, той ще бъде превърнат в музей на Толкин. 

Именно Иън Маккелан играе ролята на магьосника Галдалф във филма. Джон Рис-Дейвис е джуджето Гимли, а Мартин Фрийман играе Билбо Бегинс в "Хобит". 

Със средствата ще бъде закупен и реновиран домът на британския фантаст, където той е написал "Хобит", а по-късно и "Властелинът на пръстените". Кампанията е идея на писателката Джулия Голдинг. 

Актьорите се надяват да превърнат дома на големия писател в литературен център, посветен на произведенията му, който "ще позволи на разнообразна гама от писатели на фентъзи и художници да се съберат, за да пишат, учат и творят".

"За разлика от други големи писатели Толкин няма център, посветен на него. Засега", пише в Туитър Иън Маккелан. 

За да събере кампанията повече популярност, е създаден и видеоклип, в който участват Сър Иън Маккелън, Мартин Фрийман, Джон Рис-Дейви, както и певицата Ани Ленъкс. 

Кампанията, която стартира на 2 декември, разчита на дарения от почитатели на писателя и на филмите по неговите книги. Целта е да се съберат около 6 милиона долара, които ще са достатъчни да се купи къщата, но организаторите се надяват да съберат по-голяма сума, която да използват за реновиране на сградата и за превръщането ѝ в център, посветен на творчеството на писателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови