Зукърбърг се извини на семейства, чиито деца са пострадали заради социалните мрежи

''Г-н Зукърбърг, Вие имате кръв по ръцете си. Вие сте създали продукт, който убива хората''

OFFNews 01 февруари 2024 в 11:49 938 0

Марк Зукърбърг, шефът на Meta

Снимка GettyImages

Марк Зукърбърг по време на изслушването в Сената

Марк Зукърбърг, собственикът на Meta – компанията майка на Фейсбук и Инстаграм, се извини публично на семейства, чиито деца са пострадали заради социалните мрежи. Това се случи по време на изслушване в американския Сенат, съобщава Би Би Си.

"Извинявам се за всичко, през което сте преминали. Никой не трябва да минава през нещата, които вашите семейства са преживели. Точно поради тази причина ние инвестираме толкова много в защита – за да не трябва други семейства да минават през това, през което вие сте минали", заяви той.

Шефовете на пет големи технологични компании застанаха пред сенаторите, за да свидетелстват относно защитата на деца от сексуална експлоатация онлайн. Освен Зукърбърг, на изслушването присъстваха Су Жи Чиу от ТикТок, Линда Якарино от Х (бившия Туитър), Еван Шпигел от Snapchat и Джейсън Цитрон от Discord.

Законодателите искаха да знаят какво правят техкомпаниите, за да защитят децата онлайн. Законодателството, което в момента преминава през Конгреса, има за цел да държи социалните медии отговорни за материали, публикувани на техните платформи. Изслушването в сряда беше рядка възможност за американските сенатори да разпитат шефовете на технологичните компании.

Марк Зукърбърг и главният изпълнителен директор на TикТок Су Жи Чиу доброволно са се съгласили да свидетелстват, но ръководителите на Снапчат, X и платформата за съобщения Discord първоначално са отказали, което е наложило да им бъдат изпратени призовки, издадени от правителството.

Семейства на пострадали деца присъстваха в съдебната зала и разказаха, че децата им са се самонаранили или самоубили в резултат на съдържание в социалните медии.

Изслушването беше съсредоточено най-вече върху защитата на децата от онлайн сексуална експлоатация, но въпросите  варираха, тъй като сенаторите се възползваха от това, че петима влиятелни ръководители там говорят под клетва.

Главният изпълнителен директор на ТикТок, който е собственост на китайската компания ByteDance, беше попитан дали компанията му споделя данни на американски потребители с китайското правителство, което той отрече.

Американският сенатор Том Котън попита Чу, който е от Сингапур, дали някога е бил член на Китайската комунистическа партия.

"Сенаторе, аз съм сингапурец. Не“, отговори Чу.

Той добави, че като баща на три малки деца знае, че обсъжданите проблеми са "ужасяващи и кошмарът на всеки родител" и призна, че собствените му деца не са използвали ТикТок заради правилата в Сингапур, които забраняват на лица под 13 години да създават акаунти.

Вниманието обаче беше насочено към Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, тъй като той свидетелства пред Конгреса за осми път.

Републиканският сенатор Тед Круз дори го попита: "Г-н Зукърбърг, какво, по дяволите, си мислехте?", когато той показва скрито съдържание в Инстаграм, върху което има предупреждение "Възможно е да видите съдържание, което съдържа изображения на сексуално насилие над деца" и в същото време предлага възможност "Искате ли все пак да го видите?"

Зукърбърг отговаря, че "простото обяснение зад това е, че вместо това съдържание да се блокира, то цели да насочи хората към друг тип съдържание, което по-скоро би им било полезно". Въпреки това той обеща лично да провери за какво точно става въпрос

По време на друг разговор със сенатора републиканец Джош Хоули, Зукърбърг беше поканен да се извини на семействата, седящи зад него.

Той се изправи, обърна се към публиката и каза, че "съжалявам за всичко, което сте преживели, ужасно е".

„Никой не трябва да преминава през нещата, от които са страдали вашите семейства.“

По време на изслушването стана ясно с колко модератори разполага всяка една социална мрежа. Тяхната работа е да идентифицират и премахват неподходящото съдържание.

За компанията Meta на Зукърбърг работят 40 000 модератори. ТикТок има същата бройка. Но за сравнение – за X (или Туитър) модераторите са едва 2300. Същото важи и за Snap.

Пред Сената Зукърбърг заяви, че деца под 13-годишна възраст им е забранено да използват платформата. Тези профили се премахват. В същото време беше изнесена информация, че такива профили все пак има. В един от тях малко момиче моли да бъде оценена нейната красота. Клипът е гледан почти 400 000 пъти.

Шефовете на технологичните компании бяха предупредени от сенатора Том Тилис, че "можем така да ви регулираме, че да фалирате. Само да поискаме".

"Децата не са ваш приоритет. Децата за вас са продукти", заяви сенатор Марша Блекбърн. Тя призова технологичните гиганти да работят заедно със законодателните органи, за да се спрат смъртните случаи сред децата.

"Дами и господа, децата ви имат в ръцете си смъртоносно оръжие – независимо дали става въпрос за телефон или таблет", каза сенатор Том Тилис.

Основната цел на изслушването е да се подпомогне приемането на редица закони, чиято цел е да ограничат сексуалното съдържание с деца онлайн. Американският конгрес е многократно критикуван през годините, че не е достатъчно ангажиран с тематиката. За последните години е приет само един закон по темата.

Подготвя се и нов, според който социалните мрежи ще трябва да въведат драматично строги мерки за ограничаване на онлайн тормоза и сексуалната експлоатация на малолетни. Платформите ще трябва също да спрат да събират лични данни, както и да дадат достъп на родители до личните данни на децата им.

Критици на закона твърдят, че той ще доведе до цензура онлайн.

Сенаторите изразиха общото си мнение, че не са впечатлени от ангажираността на големите технологични компании за защитата на децата онлайн.

Председателят на Сената заяви, че въвеждането на смарт телефоните и социалните мрежи са променили начина, по който живеем, работим и се развличаме. В същото време Дик Дърбин добави, че социалните мрежи предоставят могъщи нови инструменти за сексуална експлоатация на деца.

Общото усещане е, че сенаторите не очакват нещо да се промени от това изслушване.

"Няма да чуем нищо ново. Само празни обещания", каза представителят на Кънектикът Ричард Блументал.

"Г-н Зукърбърг обеща някакви неща още през 2017 г. Но не ги изпълни", каза колегата му от Тенеси Марша Блекбърн.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм разказа пред присъстващите в залата историята на мъж, който е изнудван в Инстаграм. В крайна сметка мъжът отнема собствения си живота. 

"Г-н Зукърбърг, Вие и компаниите пред нас – знам, че не сте го направили нарочно, но Вие имате кръв по ръцете си. Вие сте създали продукт, който убива хората", обърна се Греъм към Зукърбърг, след като разказа историята.

Изслушването идва в момент, в който статистиката за сексуалните посегателства над деца в Съединените щати е изключително притеснителна. От март 2009 до февруари 2022 г. децата жертви на сексуално насилие се увеличават от 2172 до повече от 21 413. От 2012 до 2022 г. броят на сигнали за сексуална експлоатация на деца нараства от 415 650 до повече от 32 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!