Зоран Заев: Исканията на София не са европейски и може да ни спрат за ЕС

Последна промяна на 11 октомври 2020 в 17:20 4711 1

Снимка Снимка Влада на Република Северна Македонија

Исканията, идващи от София, не са нито европейски, нито добросъседски и ако това остане така, трябва да подготвим македонския народ, че началото на преговорите с ЕС през декември няма да се случи, заяви днес на икономическо събитие в Пробищип премиерът на Македония Зоран Заев. Той обаче допусна възможност да намери решение с българския премиер Бойко Борисов, съобщи “Фокус” цитирайки македонското електронно издание “МКД“,

Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и българския премиер Бойко Борисов бяха добри, но разговорите между българския министър на външните работи Екатерина Захариева и Османи не бяха много добри, каза Заев

„Вярвам обаче, че това не е позицията на премиера Бойко Борисов, моят приятел, вярвам, че това не е позицията на българския народ и ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение“, добави той, подчертавайки, че Македония има своя собствена история.

Заев каза, че до момента са решени пет исторически фигури и три исторически периода между двете комисии, работещи по исторически въпроси, и добави, че вярва, че и следващият въпрос ще бъде решен. Той изрази очакването българският президент Радев да се включи в този процес с подкрепа.

„Македония е международно призната държава със собствена армия, държавна валута и всички постулати за държавност, нашето място в ООН е кристално ясно и недвусмислено потвърждение както на македонския език, така и на македонската идентичност“, заяви премиерът Зоран Заев в Куманово.

Вицепремиерът Никола Димитров от Прилеп заяви, че отношенията със София са в по-деликатна фаза. Димитров каза, че ако македонският език е пречка за започване на преговори, тогава Европейският съюз не заслужава прилагателното европейски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3812

1

tough

12.10 2020 в 08:42

Макетата ни натискат да признаем съществуването на нещо, което го няма. Е къде е логиката?