Борисов се надява на компромиси от Северна Македония

Георги А. Ангелов 09 октомври 2020 в 15:44 2481 0

Снимка Правителствена информационна служба

Бойко Борисов по време на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

“Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха”.

Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, според правителствената информационна служба. “Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз”, казал Борисов.

В рамките на разговора премиерът Борисов е посочил, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов отбелязал, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички. „Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“, категоричен бил българският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!