Значителен ръст на заразените с COVID-19 в Гърция

OFFNews 26 май 2021 в 09:51 1592 0

Значителен ръст на заразените с коронавирус регистрира Гърция през последните 24 часа, предаде БТА.

Вчера новите положителни проби там са 2433 в сравнение с предишния ден, когато са били два пъти по-малко. Страната разхлаби мерките и вече приема туристи. Официално сезонът започва на 15 юни.

Отворени са организираните плажове, увеселителните и тематични паркове, както и откритите места на заведенията (ресторанти, закусвални, кафенета). В заведенията не е разрешено пускането на музика. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

Според предварителния план на здравните власти, ограниченията трябва да паднат окончателно на 15 юни. Вече работят летните кина с максимален капацитет от 75, а от 24 май бяха отворени и игралните зали. От 28 май ще бъдат разрешени и публичните мероприятия и концертите на открито с капацитет до 50 процента от местата.

От следващата седмица трябва да заработят фитнесите и парти центровете на открито. 

Гръцките власти отвориха за туристи и  ГКПП "Маказа-Нимфеа", движението е разрешено от 07:00 часа до 23:00 часа.

На 24 -часов режим са  ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ за пътнически превоз, и ГКПП „Кулата – Промахон“, който доскоро не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 ч. и 7:00 ч.

Българските граждани, преболедували COVID-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция (при условие че са изминали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него). Документът трябва да бъде издаден на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език от оторизиран здравен орган или сертифицирана лаборатория.

В сила остават и възможностите за влизане в страната при представяне на негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, както и сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, свидетелстващ, че са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът трябва да включва имената на ваксинирания, както и видът и броят на дозите на ваксината.

Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст, както и водачите на тежкотоварни превозни средства.

Снощи гръцкият премиер Киракос Мицотакис заяви, че страната му е готова да ваксинира децата на възраст над 12 години, щом Европейската агенция по лекарствата вземе положително становище по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови