Златен пистолет спря сбиване на депутати в руския парламент

Вероника Шербанова 04 декември 2013 в 15:20 4154 5

Адам Делихманов Снимка: РИА Новости
Адам Делихманов Снимка: РИА Новости

Златен пистолет сложи края на сбиване на двама депутати от партия „Единна Русия“ в руския парламент, съобщи Руската служба на Би Би Си.

Причина за сбиването на двамата депутати Алексей Журавльов и Адам Делихманов била питане на Журавльов относно необходимостта от проверка на законността на паметник на чеченските жени, воювали в началото на 19 век срещу руските войски, който ще бъде открит в Гудемерс.

Делихманов обаче не бил доволен от въпроса на Журавльов. Подразнил го и пост в Twitter, в който Журавльов изразявал съмнение в законността на подготовката на спецчастите на Чечня от бивши членове на групата „Алфа“.

Журавльов и Делихманов започнали словесна схватка, която бързо преминала във физическа саморазправа.

Тогава от Адам Султанович падна златен пистолет – не знам откъде, и решихме да прекратим всички действия, разказа Журавльов. Аз съм жив и здрав, но не съм много красив, допълни той.

Адам Делихманов отказва да коментира случилото се.

Засега не е ясна марката на пистолета на Делихманов.

Адам Делихманов е близък на лидера на Чечня Рамзан Кадиров. След избирането му за депутат, той стана и първи зам.-председател на парламентарната комисия по федеративно устройство и местно самоуправление.

Делихманов беше посочен като заподозрян за убийството на политическия опонент на Кадиров Сулим Ямадаев през 2009 г. Той беше обявен за международно издирване, но три години по-късно издирването му е прекратено, след като са свалени обвиненията.

Руските медии припомнят, че убийството на Ямадаев е извършено с позлатен пистолет.

Алексей Журавльов пък е известен главно с инициираните от него промени в закона, които предполагат лишаване от родителски права на хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Законът не беше одобрен от Държавната Дума. Той се опита да наложи и промени, според които децата на имигрантите в Русия нямат право на безплатно образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови