Гасне надеждата за още оцелели от земетресенията: жертвите в Турция и Сирия надхвърлиха 11 хил. души (обновена)

Спасиха 24-годишна учителка, останала 49 часа под руините, и 5-годишно дете. Турски футболен вратар загина

Александра Маркарян 08 февруари 2023 в 07:39 7076 0

Хатай: Извадената жива учителка изпод отломките на срутена бетонна сграда 49 часа след земетресението.

Снимка Getty Images

Хатай: Извадената жива учителка изпод отломките на срутена бетонна сграда 49 часа след земетресението.

Гаснат надеждите за намиране на още оцелели под руините на хилядите разрушени от опустошителните земетресения в Турция сгради. Днес броят на загиналите в най-тежките трусове в света от поне десетилетие надхвърли 11 хил. души в Турция и Сирия, предаде АП. 8,574 от тях са в Турция, съобщиха местните власти. 2,662 са в Сирия. Нито една от двете страни не предоставя данни за безследно изчезналите.

Десетки хиляди са ранени.

Двете най-силни земетресения станаха на 6 февруари близо до границата със Сирия. Първото удари в 4:17 ч, бе с магнитуд 7,8 и разруши хиляди сгради върху главите на спящите хора. Второто, 7,5 по Рихтер, стана 9 часа по-късно същия ден.

Спасители с техника и кучета продължават денонощно да търсят оцелели под отломките на хилядите сринати сгради, борейки се с времето и ниските температури, знаейки, че колкото повече време минава, толкова по-малък е шансът да извадят живи хора. Надежда им дават случаи като този от Хатай, когато след 49 часа под руините бе извадена жива 24-годишната учителка Месуде Акар. Там бяха спасени още две жени - Мона Газел (52) и Некла Мелек (74). Екипите стигнаха навреме и до 6-годишния Ахмет Аяз Абак, който останал 47 часа в 5-етажна сграда в югоизточния град Шанлъурфа.

Сред загиналите обаче е 28-годишният турски футболен вратар Ахмет Еюп Тюркаслан, потвърди клубът му Йени Малатияспор.

"Нашият вратар Ахмет Еюп Тюркаслан загуби живота си, след като се оказа под срутването на земетресението. Почивай в мир. Няма да те забравим!", пишат от клуба в Twitter.

8-годишно дете спасено в Хатай след 52 часа под отломките

През последната нощ температурите паднаха до минус 6 градуса. Възможно е някои от жертвите да за умрели от студ.

Сирия

След като Турция отправи към ЕС искане за помощ за справяне с последствията от земетресенията, днес това стори и Сирия. Страната е изпратила молба за съдействие на силите за гражданска защита заради земетресенията от началото на седмицата, съобщи еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Сирия: Шестчленно семейство извадено живо от руините в Идлиб, спасиха и новородено (видео)

Ленарчич уточни, че наложените през 2011 г. европейски санкции срещу Сирия не са пречка за осигуряването на помощта.

До тази сутрин 20 държави от ЕС и три страни, участващи в Европейската гражданска защита, са осигурили 36 спасителни екипа за Турция. По неговите думи Анкара днес е подала втора молба до ЕС за съдействие и очаква доставка на палатки, одеяла и отоплителни уреди.

Нови домове

Нови домове до една година за останалите без жилища обеща турският президент Реджеп Ердоган при инспекция на палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения. Турските власти са се свързали с хотели в Алания, Анталия, Мерсин и други градове, където да се настанят хора, останали без покрив. Ердоган обеща по 10 хиляди турски лири (530 долара) помощ на всяко засегнато семейство.

Пожар

Добра новина дойде днес от пристанище Искендерун. След като контейнер се преобърна по време на земетресението и се подпали, огънят обхвана стотици контейнери, не можеше да бъде потушен повече от един ден и корабите бяха пренасочвани. Тази сутрин властите обявиха, че пожарът е потушен. Самолети и хеликоптери са помогнали за потушаването на пожара, уточнява Би Би Си.

Трагедията в Япония

Трагедията в Турция и Сирия става все по-сравнима с тази в Япония от 2011 г., когато при силно земетресение и последвала вълна цунами загинаха близо 20 хил. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови