Жертвите на наводненията вече са над 180, бедствено положение в Бавария

OFFNews 18 юли 2021 в 09:11 4427 0

Снимка БТА/АП

Броят на жертвите на наводненията в Западна Европа вече са над 180. 156 са загиналите при най-тежкото природно бедствие в Германия от над половин век, предаде Франс прес.

Премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет предизвика критики, след като беше уловен от телевизионни камери да се смее и шегува на фона на бедствието, докато президентът Франк-Валтер Щайнмайер даваше изявление. Лашет е фаворитът за наследник на поста канцлер на изборите през септември.

Днес Ангела Меркел ще посети засегнатите региони.

В Белгия броят на жертвите нарасна до 27. В 120 общини в Белгия все още има затруднения при осъществяването на връзка с хора, блокирани по домовете си.

Нидерландия събра за един ден над един милион и половина евро за жертвите на наводненията в Лимбург. Повече от 33 хиляди души направиха дарения по сметка, отворена от Националния фонд за бедствия.

Обявиха извънредно положение в района на Бавария, предаде ДПА. Причината са тежките наводнения.

Активизирали са се много земни свличания, а екипите на пожарникарите са претоварени, каза късно снощи говорител на Центъра за управление на кризисни ситуации "Траунщайн".

Градовете Берхтесгаден и Бишофсвизен са особено силно пострадали. Някои от живеещите там вече са евакуирани. Населението беше призовано да стои далеч от мазетата и долните етажи и да не излиза по улиците.

По оценки на експерти тази нощ нивото на реките Берхтесгаденер Ахе, Траун и Тиролер Ахен може рязко да се повиши. Водата в района на Берхтесгаденер Ахе вече се е повишила с 1,5 метра.

През изминалата седмица проливни дъждове, започнали в понеделник в Западна и Югозападна Германия, доведоха до тежки наводнения.

От коритата си излязоха притоците на Рейн - Ар и Мозел, и по-малки реки като Зауер, Прюм, Нимс, Кил и Ерфт. Жертва на стихията станаха 156.

Поройни дъждове от по 100 литра на квадратен метър предизвикаха наводнения и в източната германска провинция Саксония, предаде ДПА.

Високите води засегнаха популярен хълмист туристически район, известен като Саксонска Швейцария.

Тази вечер местните власти в Саксонска Швейцария-Остерцгебирге обявиха, че до някои селища вече няма достъп: Нойщад, Зебниц, Бад Шандау, Райнхардсдорф-Шьона и Гориш.

Наводнени са пътища и пешеходни зони. Затворена е железопътната линия, свързваща Бад Шандау с чешкия град Дечин, обяви тази вечер компанията "Дойче бан". Промяната засяга движението на влаковете по маршрута Хамбург-Берлин-Дрезден-Прага. Очаква се влакове по тази линия да не се движат поне до следобедните часове на днешния ден, съобщи Нова телевизия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови