Жертва на онлайн омразата. Австрия разтърсена от самоубийството на лекарка, заплашвана от антиваксъри

OFFNews 02 август 2022 в 12:14 14649 1

Д-р Лиза-Мария Келермайр

Снимка Twitter / Dr. Lisa-Maria Kellermayr

Още преди година д-р Лиза-Мария Келермайр съобщаваше за смъртните заплахи, които получава, но според нея властите и медицинската асоциация не са приели тези заплахи сериозно.

Общопрактикуващата лекарка от австрийското градче Зеевалхен ам Атерзее Лиза-Мария Келермайр беше открита мъртва в лекарския си кабенет в петък. Една от най-популярните лекарки беше подложена на омраза и смъртоносни заплахи от хора, които бяха критично настроени към информациите за COVID-19, към ваксините и ограниченията, свързани с пандемията. Омразата и заплахите бяха дотолкова сериозни, че преди месец д-р Келермайр закри лекарската си практика.

Докторката от Горна Австрия беше особено популярна сред пациентите си, както и сред други колеги и техните пациенти с активността си Туитър. В началото на пандемията д-р Келермайр беше открила ползата от определени медикаменти и доброто повлияване на заболяването сред тяхното прилагане и споделяше този опит с колеги, даваше онлайн указания по Туитър на болните. Месеци по-късно мрежата, с чиято помощ беше спасила толкова животи, отне нейния.

На 27 юни докторката разпрати през туитър съобщение до всичките си пациенти и общността:

„Кабинетът се затваря до второ уведомление.

Уважаеми пациенти. Повече от 7 месеца периодически получаваме смъртни заплахи от антиковид и антиваксинационните среди. При тези обстоятелства направих всичко възможно да осигуря медицинско обслужване на поверените ми пациенти. Това вече е приключило. Разходите за сигурност надхвърлят многократно печалбата от практиката ми на семеен лекар. Към днешна дата съм похарчила повече от 100 хиляди евро в осигуряване на сигурността на практиката, за да мога да гарантирам, че някой, който търси помощ тук, няма да бъде изложен на опасност. Това е приключва засега. Направих всичко възможно да получа подкрепа, но не беше достатъчно. Така че докато се намери решение за да можем да продължим в безопасност, вратите на практиката ще останат затворени. Няма да имаме вече телефонна връзка. На имейли няма да отговарям. Д-р Лиза-Мария Келермайр.“

Лиза-Мария Келермайр се превърна в едно от най-известните джипита в Австрия по време на пандемията, когато се обяви в телевизионни предавания и в социалните мрежи в полза на ваксините и строгите ограничения. Когато репортери я посетиха в Зеевалхен миналата година тя разказа за вълната от заплахи и омраза, която е предизвикала позицията й.

Някои пишели, че ще я накълцат на парчета. Докторката показа тогава един от мейлите, които е получила. По това време вече д-р Келермайр беше взела заплахите на сериозно и беше увеличила мерките за сигурност в лекарската практика за да може да защити пациентите и персонала.

Смъртта на 36-годишната общопрактукаваща лекарка бурни реакции, след като Келермайр каза в няколко интервюта, че полицията и Австрийската медицинска асоциация не са възприели сериозно заплахите срещу нея. Според неофициални източници, преди да посегне на живота си Келермайр е оставила предсмъртно писмо, в което повтаря обвиненията срещу властите и медицинската асоциация.

Говорител на полицията в Горна Австрия твърди пред агенция АПА, че полицейските органи са направили „всичко възможно“, за да защитят Лиза-Мария Келермайр. Проверките за заплахите срещу лекарката все още не са приключили. Австрийската медицинска асоциация от своя страна пише в изявление, че са „дълбоко шокирани“ от смъртта на Лиза-Мария Келермайр. Асоциацията призовава всички лекари във Виена да участват в панихидата в австрийската столица в памет на докторката.

В Австрия и съседна Германия пандемията и действията на правителствата във връзка с COVID-19 доведоха до протести и актове на насилие. Миналия септември 50-годишен мъж застреля млад служител на германска бензиностанция, след като бензинджията го призова си сложи маска.
Отношение към самоубийството изрази президентът на Австрия Александър ван дер Белен, който осъди заплахите срещу Лиза-Мария Келермайр и написа в Туитър, че мисли за близките й.

„Омразата и нетолерантността нямат място в нашата Австрия“, написа ван дер Белен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

02.08 2022 в 12:20

защо не е потърсила психологическа помощ, не е ясно

кой знае какви други проблеми е имала като емигрант е страна с "отношение" към емигрантите.

много тъжно
 
X

Да помогнем на украинските деца!