Жени отново на протест срещу забраната на абортите в Полша

OFFNews 01 декември 2021 в 14:55 985 0

Снимка GettyImages

Жени излязоха отново на протест в Полша заради плановете на правителството да регистрира всяка бременост в страната. Това ще позволи на властите да проследяват дали тя е завършила с раждане или аборт, което ще създаде предпоставка за съдебно преследване, пише Euronews.

Здравният министър Лукаш Шумовски отрече наскоро страната да прави "регистър на бременността", като изтъкна, че правителството преминава от хартиена към електронна база данни.

Миналата година Полша промени консервативния си закон за абортите, като ги разреши само в случаи, когато жената е била изнасилена, при кръвосмешение или ако плодът застрашава живота и здравето на жената. 

Това принуждава хиляди жени да пътуват в чужбина, включително и до съседни страни като Холандия или Словакия, за да премахнат плода при нежелана бременност. 

"Това е война срещу жените в Полша“, смята Марта Лемпарт, лидер на "Женска стачка", движение за правата на жените, което ръководи протестите, които се проведоха във Варшава и на други места пред правителствените сгради през последните дни.

Oчаква се парламентът да обсъди предложение за изрична забрана на абортите. Законопроектът дефинира плода като дете. Ако той стане закон, след аборт жените в Полша ще бъдат подложени на съдебно преследване за убийство, като присъдата, която могат да получат е между 5 години до доживотно лишаване от свобода. 

Във вторник Amnesty International призова полските законодатели да отхвърлят това, което наричат ​​„зловещ законопроект“ и „последната от вълна от жестоки и дискриминационни атаки срещу човешките права на жените“.

Предложението не е дело на депутати, а е внесено от фондация против абортите. В Полша гражданските организации могат да внесат законодателни предложения в парламента, ако съберат най-малко 100 000 подписа.

Отделно друго предложение в парламента тази седмица ще създаде „Семейно-демографски институт“, насочен към увеличаване на раждаемостта в Полша чрез ограничаване на броя на разводите. Законопроектът призовава ръководителят на института да има прокурорски правомощия в бракоразводните процедури, с правомощия да изисква, че разводите не се разрешават. Ръководителят на агенцията ще има достъп и до "базата данни за бременността" в страната.

Все още не е ясно дали някое от законодателните предложения има шанс да бъде прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови