Жена застава начело на тайните служби в Италия

OFFNews 13 май 2021 в 12:43 1692 0

Снимка Wikimedia commons: Presidenza della Repubblica

Елизабета Белони през 2005 г. с тогавашните президент Чампи и външен министър Фини.

Италия за пръв път назначи жена за ръководител на тайните служби на страната. Това е дипломатът Елизабета Белони, съобщи премиерът Марио Драги в сряда.

Белони, която беше и първата жена, заемала ключови постове във външното министерство, ще ръководи Италианския отдел за разузнаване и сигурността (DIS), като се отчита директно пред кабинета.

Дейността на DIS включва разглеждане на въпроси на разузнаването и сигурността в страната и чужбина, както и контрашпионаж и киберсигурност.

Белони стана обществено известна, когато ръководеше кризисното звено на външното министерство между 2004 и 2008 г., поемайки отговорност за операции, в които са участвали италианци, ранени или убити в чужбина, независимо дали при нападения или природни бедствия.

Тя беше първата жена, заемала този пост.

Отделът се занимава и с отвличания, а един от най-важните случаи, който тя ръководеше, беше освобождаването на кореспондента на La Repubblica Даниеле Мастроджакомо, който беше отвлечен в Афганистан.

Белони координираше и издирването на оцелели италианци при цунамито през декември 2004 г. в Тайланд.

Родената в Рим през 1958 г. Белони заема дипломатически длъжности във Виена и словашката столица Братислава.

Последната длъжност, която тя заемаше, беше генерален секретар на външното министерство, най-високата длъжност, която дипломат може да заема там. И там отново Белони беше първата жена, заемала поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !