Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Зеленски: Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. Но и не иска Украйна да я загуби

OFFNews 18 май 2024 в 09:42 3962 6

Володимир Зеленски

Снимка Getty Images

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски не вярва, че Русия има силите, за да атакува отново Киев.

"Те нямат силите за една мащабна офанзива срещу столицата, както го направиха в началото на инвазията", каза Зеленски в интервю за агенция Франс прес. Според него Харков и Донбас са основните цели на Кремъл.

Зеленски също така упрекна западните страни, че му забраняват да поразява Русия с техните оръжия:

"Те (руснаците) могат да ни нанасят удари на наша територия, това е най-голямото предимство, с което разполага Русия, но ние не можем нищо да причиним със западните оръжия на техните оръжейни системи, разположени на руска територия. Ние нямаме право", каза украинският президент и добави, че се е оплакал на американския държавен секретар Антъни Блинкън по този въпрос.

Зеленски заяви, че Западът се страхува както от руско поражение, така и от украинско поражение:

"Намираме се в една абсурдна ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. И в същото време те не искат Украйна да я загуби. Защото финалната победа на Украйна ще доведе до поражението на Русия, а финалната победа на Русия ще доведе до поражението на Украйна."

Битката за Харков 

Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива, отбеляза Володимир Зеленски. Той добави, че Москва иска да атакува и град Харков:

"Те предприеха тяхната операция, тя може да е на няколко вълни. И това да е тяхната първа вълна. Но ситуацията е под контрол след тази вълна."

Зеленски увери, че битката за Харков, ако има такава, би била тежка за руската армия. "Те искат подобно нещо, те искат да атакуват", каза той и добави: "Но те разбират, че това е една трудна битка. Това е един голям град и те разбират, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго".

Ролята на Китай и конференцията за мир в Швейцария

Володимир Зеленски иска Китай да бъде въвлечен в конференцията за мир в Украйна, която Швейцария трябва да организира през юни, но на която Русия няма да участва:

"Бих искал Китай да бъде въвлечен в тази среща на върха. Световни играчи като Китай имат влияние върху Русия. И колкото повече страни от този род са на нашата страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с това."

"Китайските лидери живеят малко с усещането, че ако Русия изгуби войната, това няма да е загуба за Русия, а ще е победа за САЩ. За тях това няма да е победа нито за Украйна, нито загуба за Русия. Това е победа за Запада. И те искат да намерят баланс между двете", каза украинският президент.

Според него от една страна Китай има влияние върху Русия, защото има икономически връзки между двете страни, а от друга страна Китай е много заинтересован от пазара на ЕС и европейският пазар за китайците е приоритет. "Но те не искат да изгубят Русия", допълни Зеленски.

Той спомена три досиета, по които ще се водят разговорите в Швейцария и които присъстващите държави биха могли да подкрепят.

Първото е за свободното движение в Черно море, за да се защити хранителната сигурност по света, като се позволи износ на украинско зърно. Второто е за споразумение относно призив за прекратяване на ударите по енергийната инфраструктура на Украйна. Третото е за завръщане в Украйна на хилядите депортирани в Русия деца, заради което престъпление Международния наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин.

Според Зеленски ако в края на срещата в Женева се стигне до тези три мерки с мнозинство от страните (по света, които ги подкрепят), това ще значи, че Русия няма да може да ги блокира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

245

6

Джендо Джедев

18.05 2024 в 18:24

Far Rider,

Глупости на търкалета! Говориш за китайците.

145

5

Far Rider

18.05 2024 в 14:47

Писах го и пак ще го напиша: западните политици не разсъждават с категориите: наши-ваши, зло-добро и други такива. Там има понятия като: икономическа изгода, лични печалби и постижения, пазари, борси, акции. Затова и не приемат Русия като агресор който унищожава независима държава. Приемат я като един партньор с който трябва да намерят начин да продължат да печелят. Това е.

-785

4

nms

18.05 2024 в 12:18

Да, накрая се казаха нещата такива каквито са, нищо че ги пишем от една година.
Войната ще продължи, защото никой няма интерес Украйна да победи а Русия да загуби или обратното, не вкарат ли чайниците в преговорите като страна нищо няма да се случи.

245

3

Джендо Джедев

18.05 2024 в 12:17

Far Rider,

Западът иска да усмири Русия с минимум средства и с още по-минимум патаклама. Което е разбираемо, никой не иска широкомащабна война в Европа. Това, което е неразбираемо, обаче, е че Западът до този момент не е осъзнал, че Русия е чисто зло, точно каквото е била и Хитлерова Германия. А чистото зло не се усмирява с минимум средства, а само с тотален разгром. И колкото по-бързо бъде разгромено, толкова по-малка и ограничена географски ще е патакламата.

22553

2

dolivo

18.05 2024 в 12:14

все пак бяха предприети мерки да се разкъсат зависимости от Русия, което е добре и за пазара, да не те изнудват, и за политиката, да не те манипулира сатрап.

Нещата не са черни бели.

а НАТО е няколко страни на +

145

1

Far Rider

18.05 2024 в 11:40

Най-после Зеленски каза истината. Писах го и преди, но получавах минуси и толкова. Явно за някои тук е трудно да видят нещата от многото им страни. За тях света е черно-бял. Има само добри и само лоши. Въпреки, че го отричат те са по сталинския принцип: който не е с нас е против нас. Нищо не е само добро и само лошо. САЩ, НАТО и ЕС не са олицетворение на абсолютното добро. Думите на Зеленски доказват правотата ми когато писах, че западните политици не си и мислят, че украинците героически жертват живота си за да спрат Русия. За тях всичко е далавера. Искат пак да печелят от Русия, но да не загубят войната, но пък и руските интереси да се запазят защото са преплетени с техните. И така е не само с Украйна. Никой няма да жертва живота на своите хора, ако няма интерес. С други думи:САЩ няма приятели, а само интереси. Не го казвам аз.
 
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?