Зеленски вече ще мобилизира и 25-годишните украинци

OFFNews 02 април 2024 в 20:15 2329 1

Володимир Зеленски в София

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Володимир Зеленски в София

Украинският президент Володимир Зеленски подписа законопроект, с който намалява възрастта за военна мобилизация от 27 на 25 години.

Това се случва в момент, в който Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) страдат от недостиг на хора, за да се противопоставят на руската инвазия, отбеляза Франс прес. 

Законопроектът беше гласуван преди година от депутатите и досега се чакаше да бъде обнародван от президента. Наредбата ще влезе в сила от утре, съобщиха от Върховната рада. 

Украинското правителство трябва после в срок до 6 месеца да приведе в съответствие различни нормативни текстове в страната с новите изисквания на възрастта за мобилизация.

Мобилизирането в армията поражда от месеци дебати в Украйна. Украинската армия понесе загуби, но размерите им се пазят в тайна. Днес армията среща трудности в намирането на доброволци за разлика от началото на конфликта преди повече от две години, пише Франс прес.

Върховната рада гласува на първо четене през февруари серия от мерки, предназначени да улеснят мобилизацията, след като проект на нормативен акт в тази насока, подготвен от правителството, беше върнат за пренаписване няколко седмици по-рано.

Зеленски заяви през декември 2023 г., че армията му е предложила да мобилизира допълнително до 500 000 души, но после тази бройка беше намалена от новия армейски ръководител Олександър Сирски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

03.04 2024 в 08:44

Правилно- инак Путьо ще ги мобилизира в ордата, кат завземе съотв. територии (както направи в Крим и Донбас)!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки