Зеленски в Брюксел и трудните въпроси, които войната в Украйна поставя пред Европа

OFFNews 09 февруари 2023 в 13:32 2075 2

среща

Снимка Профил на Володимир Зеленски във фейсбук

Еманюел Макрон и Олаф Шолц засега се пазят от обещания с конкретни дати за предоставяне на самолети.

След посещението си в Лондон и Париж украинският президент Володимир Зеленски се отправи към Брюксел, където ще направи обръщение към Европейския парламент. Френският държавен глава Еманюел Макрон отпътува за Брюксел заедно със Зеленски. Ден по-рано Макрон увери, че Украйна може да разчита на неговата подкрепа и че Франция е "решена да помогне на Украйна да спечели и да възстанови законните си права", съобщава Би Би Си.

Германският канцлер Олаф Шолц направи подобни изявления, като подчерта, че не може да се позволи на Русия да спечели войната в Украйна.

"Добре дошъл у дома, добре дошъл в Европейския съюз", написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в туитър като поздрав към Зеленски.

Урсула фон дер Лайен добави, че Брюксел е сърцето на европейското семейство, към което принадлежи и Украйна.

"Ще подкрепяме Украйна на всяка крачка към нашия съюз", написа ръководителят на Европейската комисия.

Шефът на Европейския парламент Роберта Мецола увери Володимир Зеленски, че ЕС ще помага и подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

"Свободата ще бъде защитена, мирът ще бъде възстановен, вие ще спечелите. Слава на Украйна!", каза тя, преди да предаде думата на Зеленски.

Въпреки това един от основните въпроси, заради които Зеленски изглежда е тръгнал на европейска обиколка, остава нерешен: все още не е дадено твърдо обещание за доставка на съвременни бойни самолети на Украйна - с конкретни цифри и дати, напомня Би Би Си.

Форумът на лидерите на ЕС, на който Зеленски ще говори, не е пазар за търговия с оръжие. За Зеленски това е възможност да бъде в една зала с 27 държавни глави, много от които доставят оръжие на Украйна, и да се опита да ги убеди да увеличат и ускорят тези доставки. Според Зеленски изтребителите и ракетите с далечен обсег са изключително важни в допълнение към танковете, които западните страни наскоро се съгласиха да доставят, и въпреки че е обсъдил въпроса за бойните самолети в Париж, остава много малко време за решаването му.

Президентът рядко напуска страната по време на война, а според високопоставен украински служител той е заминал за Европа за резултатите. Въпросът е доколко убедително ще бъде обръщението му и какво ново ще каже, коментира агенцията.

Кореспондентът на Би Би Си Крис Мейсън, който следи речта на Зеленски в британския парламент, казва, че основното му послание - "Благодарим ви за помощта, но се нуждаем от повече, и то много повече" - е било украсено от вълнуващата реторика на бившия актьор, който се чувства добре в публичната сцена и знае едно-две неща за театъра.

Предоставяйки на председателя на парламента каската на пилота на изтребител сър Линдзи Хойл Зеленски показа надписа върху нея: "Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим".

Бурните аплодисменти и военните самолети обаче не са едно и също. Британският министър-председател Риши Сунак не е давал конкретни обещания за предоставяне на бойни самолети на Украйна, въпреки че е възложил на правителството да проучи кои изтребители могат да бъдат доставени на ВСУ и в какви срокове.

От Даунинг стрийт съобщиха, че министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс обмисля този въпрос, но подчерта, че това е "дългосрочно решение" и че обучението на пилотите може да отнеме години".

Част от забавянето се дължи на състоянието на британските Кралски военновъздушни сили, които нямат време да обучават пилоти за себе си.

Теоретично британците биха могли да предоставят на Украйна някои стари самолети, включително две дузини изтребители Typhoon, но привеждането им в състояние на бойна готовност ще отнеме време. Поддръжката и ремонтът им изискват сложна инфраструктура, с каквато Украйна не разполага.

Най-важен обаче е потенциалът от ескалация на конфликта. От началото на войната Москва неколкократно предупреждава Запада да не доставя оръжия на Украйна, нарича ги провокации и заплашва с ответни мерки. В кой момент Кремъл ще сметне, че Рубиконът е преминат?

Именно тези трудности имаше предвид лорд Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО, когато заяви, че идеята за доставка на бойни самолети е свързана с огромни проблеми, поне в краткосрочен план. Робъртсън обаче признава, че изпращането на няколко танка Challenger, първите от които трябва да пристигнат в Украйна през март, не е достатъчно.

Краят на военните действия в Украйна все още не се вижда. Не е ясно и как и по какъв начин ще приключи конфликтът, пише Крис Мейсън. Какви заявки от Украйна могат да бъдат изпълнени? Колко време може да се прави това? Колко ще струва това на европейските държави? И какви могат да бъдат последствията?

Пътуването на Зеленски е напомняне, че проблемите, които войната в Украйна поставя пред Великобритания и Европа като цяло, ще ги вълнуват още дълго време, коментира още Би Би Си.

Какво каза Зеленски в Брюксел

Само нашата победа ще защити европейските ценности, заяви украинският президент в обръщение към Европейския парламент. Той посочи, че Русия се стреми да унищожи европейския начин на живот. "Няма да го допуснем", каза Зеленски, цитиран от БТА. Тази пълномащабна война не е само за земя. Кремъл цинично и нарочно, година след година, стъпка по стъпка, се опитва да унищожи европейските ценности, както руските власти разрушиха ценността на човешкия живот. Никой в Русия, ако не е в Кремъл, не е ценен, обобщи той.

По неговите думи 140 милиона руски граждани са превърнати просто в тела, способни да носят оръжие. Руският режим не само мрази всяка социална справедливост и многообразие, но се опитва да наложи ксенофобията като норма, да ни върне към безчовечните времена на 30-те и 40-те години на миналия век, допълни Зеленски.

Съдбата на Европа никога не е зависила само от политиците, а от всеки от нас и всеки е способен да окаже влияние за нашата обща победа, каза украинският президент. Той благодари на всеки европеец за помощта към неговата страна.

Европа се чисти от корупционното влияние на руския олигархичен бизнес, самозащитава се от инфилтрирането на агенти на руските тайни служби, ЕС за първи път предоставя толкова мащабна военна помощ, посочи Зеленски. Украйна ще бъде част от ЕС, добави президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

09.02 2023 в 15:11

В продължение на предходния ми коментар: Та туй русофилистично сладурче, хем пести от пари за паркинг, хем шофьорчето лично пази колата, та някой да не му навре картоф у аспуха или нещо по-сериозно на друго място...
Жалка история!

-529

1

6екеr4о

09.02 2023 в 15:10

Този мъж наистина е страхотен, направо гениален!
Най-впечатляваща за мен е онази част от обръщението, в която Президент Зеленски говори за изчистване от корупционното влияние на руския олигархичен бизнес и самозащита от инфилтрирането на агенти на руските тайни служби!
Настоящият ни пРезидентие е ясен, брадавичеста свиня, а предишния? ПАРАванов, освен с влиянието в/у него на кремльовските тайни служби, бе известен и с картончето на доносник, удостоверяващо пълна съпричастност с деятелността на ДС.
Ами партийката му, наречена АБВ, а сегашния ѝ лидер, по-известен с прозвището ********* в Шадраван!? Тоз ****** очевидно има офис в хотел Балкан, собственост на Мултигруп. Та дълги години всяка сутрин гледах как неговия шофьор "бие клинци", мръзне през зимата у една анонимна кола, весела история, особено на - 15, -20 градуса, на жълтите павета до хотела. И никога не съм виждал двигателят на автомобила да работи, ма тя тунджата скъпа.