Зеленски уволни посланика на Украйна в Берлин и колегите му в 8 други страни

OFFNews 09 юли 2022 в 19:36 3808 3

Андрий Мелник

Снимка Главком

Според медийни спекулации Андрий Мелник ще поеме поста на заместник-външен министър на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уволнил извънредния и пълномощен посланик на страната в Германия Андрий Мелник, съобщи УНИАН. Офисът на президента публикува указите, в които освен Мелник от посланическите си постове са освободени и представителите на Киев в Унгария, Норвегия, Чехия и с отделен указ заедно посланиците в Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка и Бангладеш.

От офиса на Зеленски публикуваха само указа за освобождаването на Андрий Ярославович Мелник, но не се посочват причините за отзоваването му. Мелник се прочу с недипломатичните си и, на моменти, на ръба на добрия тон коментари на германската политика по отношение на войната в Украйна и в частност към отделни германски политици, в това число и президента на Германия.

Украинският посланик разкритикува и канцлера на Германия Олаф Шолц. Според дипломата ръководителят на федералното правителство вероятно не иска да доставя на Украйна тежко оръжие. "Човек остава с впечатлението, че той чака прекратяването на огъня. Тогава натискът върху Германия ще изчезне и вече няма да има нужда от смели решения. Това е коварна логика, която оставя хората в беда", каза Мелник.

Независимо от създавания на Киев дипломатически дискомфорт, в Украйна възприемаха с ентусиазъм и одобрение критиките на посланика в Берлин, намирайки ги за смели и справедливи. Според публикации в германския печат, в частност в БИЛД, се очаква Андрий Мелник да бъде назначен за заместник-министър на външните работи на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4778

3

137

09.07 2022 в 20:56

https://www.dw.com/en/ukraines-envoy-to-germany-irks-israeli-polish-governments-with-wwii-comments/a-62335288

-4778

2

137

09.07 2022 в 20:55

https://poland.postsen.com/news/29948/Ukraine%E2%80%99s-Ambassador-to-Germany-about-Bandera-and-Poles-Quick-reaction-of- the-Polish-and-Ukrainian-Ministry-of-Foreign-Affairs-%E2%80%93-Wprost.html

-4778

1

137

09.07 2022 в 20:01

А няма ли оффнюз да спомене скандалнлто интврвю на Мелник от преди няколко дни с немски журналист където той не спира да венцаслави Бандера и да оправдава кланетата над поляци, евреи и цигани извършвани от Бандера и главорезите му? Все пак това интервю направо разтресе немската общественост и дори предизвика много остра реакция от официалните полски власти. WPolitice направо изтрещяха а PiS открито заплаши официален Киев заради думите на Мелник. Билд също излезе с доста остра статия и дори напомни на Мелник, че в Германия фашистката идеология е извън закона както и неините привърженици.