ЕК пристигна в Киев. Украйна чака новини за членството в ЕС, но Брюксел смята, че бързо няма да стане

OFFNews 02 февруари 2023 в 14:25 4666 13

Зеленски

Снимка фейсбук профил на Володимир Зеленски

Володимир Зеленски посреща председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15 европейски комисари пристигнаха в Киев за разговори с ръководството на Украйна, което се надява да получи новини за ускорено членство в ЕС. Европейските дипломати обаче дават да се разбере, че това може да отнеме доста време.

ЕК обяви, че срещата в Киев "ще даде възможност за обмен на мнения по много области на сътрудничество между ЕС и Украйна, за обсъждане на бъдещото възстановяване, както и на европейския път на страната. Фон дер Лайен публикува в профила си в туитър снимка от гарата в Киев и написа: "Хубаво е да се върна в Киев - за четвърти път от началото на руската инвазия", посочва Би Би Си.

Експертите очакват, че срещата на върха Украйна-ЕС в Киев ще бъде първият път, когато Брюксел ще коментира на високо равнище дали Украйна е по-близо до присъединяване към ЕС през последните седем месеца.

Президентът Володимир Зеленски нарече срещата на върха седмица на европейската интеграция. Той даде ясно да се разбере, че Киев очаква конкретни решения от европейските партньори, като се има предвид успехът, който страната му е показала в придвижването си към ЕС, въпреки руската инвазия.

През пролетта на миналата година Украйна спешно подаде молба за членство в ЕС, а през юни ЕС предостави на страната статут на кандидат за членство - нещо нечувано.

Преди срещата на върха украинският министър-председател Денис Шмал заяви, че страната си е поставила амбициозната цел да се присъедини към ЕС в рамките на 2 години. Няколко държави членки на ЕС, обаче призоваха ръководството на съюза да обясни на украинските власти, че това е невъзможно да стане в такъв срок.

Процесът на присъединяване към ЕС обикновено отнема няколко години и в момента няколко държави са на опашката. Освен на Украйна, статут на страна кандидатка вече са получили Албания (през 2014 г.), Молдова (през 2022 г.), Северна Македония (през 2005 г.), Черна гора (през 2008 г.), Сърбия (през 2009 г.) и Турция (през 1999 г.).

Срещата на върха ЕС-Украйна е ключово събитие в отношенията между Киев и Брюксел. Обикновено те се провеждат в края на годината, за да се направи равносметка на сътрудничеството през изминалите 12 месеца, да се подпишат документи или да се обявят важни решения. Но през 2022 г. срещата на върха е отлагана няколко пъти заради войната и в крайна сметка е решено да се проведе в началото на 2023 г. Часът и мястото бяха окончателно договорени едва на 9 януари.

В условията на пълномащабно нахлуване в Украйна ЕС безпрецедентно увеличи финансовата и военната си подкрепа за Киев и наложи девет пакета санкции срещу Русия.

Предоставянето на статут на страна кандидатка за членство в ЕС на Украйна през юни беше съпроводено с няколко условия. Киев трябва да изпълни изискванията за реформи в седем области, включително съдебна реформа и мерки за борба с корупцията. Едва след това ще може да премине към следващия етап - официалното започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Киев показа напредък в някои области. Стартира дейността на Висшия съвет по правосъдие, парламентът прие закони за медиите и националните малцинства, още през юли 2022 г. беше назначен нов ръководител на Специализираната антикорупционна прокуратура (САП), а антикорупционните органи значително активизираха работата си и започнаха дела на високо равнище през последните месеци.

В сряда тази седмица беше претърсен домът на един от най-богатите хора в страната, олигарха Игор Коломойски. Поводът е разследване на големи корупционни схеми, в които са замесени Ukrtatnafta и Ukrnafta.

Но има области, в които Западът все още не вижда напредък. Украйна все още не е назначила ръководителя на Националното бюро за борба с корупцията, не е завършила избора на Висшия съвет на правосъдието и на Висшия квалификационен съвет на съдиите, а реформата на Конституционния съд продължава да бъде основна пречка.

В предварителния вариант на изявлението на ЕС, което ще бъде публикувано от дипломатите след срещата на върха, се казва, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз. Той също така признава значителните усилия на Киев през последните месеци за потвърждаване на статута на страна кандидатка.

Източници от Брюксел обаче съобщиха за Би Би Си, че няколко държави, сред които Франция, Германия, Италия и страните от Бенелюкс, са се опитали да променят части от изявлението, чийто тон според тях е бил прекалено оптимистичен.

Високопоставени европейски служители не се съмняват, че Украйна ще се присъедини към ЕС в бъдеще, но засега никой не иска да посочи точна времева рамка. "Ще го направим, но по най-краткия път няма да се получи", каза един от дипломатите.

Брюксел ще оцени официално напредъка на Украйна в реформите едва през есента, но украинската страна даде да се разбере, че възлага сериозни надежди на срещата на върха.

От своя страна ЕС планира да изрази още веднъж солидарността си с Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия по време на срещата на върха, като подчертава, че провеждането на подобна среща в зоната на военни действия е историческо събитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

13

Джендо Джедев

02.02 2023 в 23:43

Веждичка,

То не беше реалистично да се разпадне "нерушимият", ама ей го на... :D

Па и Финландия и Швеция в НАТО, ама ей го на и това... ;)

2073

11

Johnny B Goode

02.02 2023 в 19:16

Жълто паве

345

9

Джендо Джедев

02.02 2023 в 16:56

Джони, къде си видял русофилистик да е научил руски, бе, човек? Те български не са научили, че... :D

2073

8

Johnny B Goode

02.02 2023 в 16:47

А, и се пише Фьодор и Степан, а не Фьодър и Степань.
Научете го този пуст руски бе, русофили недоклатени.

2073

7

Johnny B Goode

02.02 2023 в 16:31

БармаЛейката, кажи къде да изпратя 10-те хиляди долара за да ме върнат в чувал, а да не гния по украинските степи?

Дай и някакъв update за Великата Самолетна Армада, тя ми е любимата от твоите безумни бълнувания.

2073

5

Johnny B Goode

02.02 2023 в 16:10

Рано или късно Украйна ще се присъедини към ЕС.
А Русия (или каквото е останало от нея след разпада и в края на тази война), ще си остане в периферията на цивилизацията. Където винаги е била и където и е мястото.

-529

4

6екеr4о

02.02 2023 в 15:57

Украйна ще влезе преди нас и в Еврозоната, и в Шенгенското пространство!
Като сме държава, ръководена от Гълъбарник, назначен от пРезидентин, натовски генерал и съвеЦки ибрикчия...
ЕС продължава да си пати от несвоевременното ни приемане!?
Следват риторичните въпроси: Кога ще имаме детска болница, кога ще имаме ограда на границата с Турция, кога фуражките ще престанат да се заиграват с каналджиите...