Зеленски срещу Кисинджър: Геополитик от миналото, няма да дадем украинска земя срещу илюзия за мир

Тел Авив забрани доставката за Украйна на ракети Spike, произведени в Германия по израелски технологии

OFFNews 26 май 2022 в 07:34 12252 2

Зеленски

Снимка БТА/АП - Президентство на Украйна

Украинският президент отново заяви, че страната му няма да отстъпи територии на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли категорично възможността страната му да отстъпи свои територии, за да сключи мирно споразумение с Русия. Той разкритикува бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който на форума в Давос каза, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки.

Тези "велики геополитици", които предлагат подобни решения, пренебрегват "интересите на обикновените украинци, на милионите, които наистина живеят в териториите, които те им предлагат да разменят срещу илюзия за мир", каза Зеленски, цитиран от АП. Винаги трябва да мислим за интересите на хората и да помним, че ценностите не са просто думи, заяви украинският лидер.

Той изрази недоумение от това, че въпреки "руските ракети... въпреки десетките хиляди убити украинци... въпреки Буча и Мариупол, въпреки разрушените украински градове", в "Давос от дълбокото минало изскача например господин Кисинджър и казва, че трябвало било да се даде на Русия парче от Украйна". За да не се отчужди Русия от Европа. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-та, а 1938-ма. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен", заяви Зеленски, цитиран от БТА. 

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които "бързат за поредна среща с диктатора", каза той, като визира руския президент Владимир Путин.

Тел Авив забрани доставката на ракети Spike, произведени в Германия по израелски технологии, за Украйна, съобщи УНИАН, като се позовава на Axios.

В доклада на израелски високопоставени служители се отбелязва, че Амир Ешел от министерството на отбраната се е срещнал преди две седмици във Вашингтон със заместник-министъра на отбраната на САЩ, за да обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността. 

Амир Ешел подчертава, че страната няма да се съгласи на подобна стъпка, тъй като Израел прехвърля на Украйна само несмъртоносна военна техника.

Тел Авив е загрижен, че ако руски войници ще бъдат убити с оръжие, произведено по израелска технология, Русия може да навреди на интересите на сигурността на Израел в Сирия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

3

borisboris

26.05 2022 в 10:10

По повод на 100-годишнината си кисинджър е решил да осветли човечеството. Сега чакаме мумията на Тутанкамон също да се изкаже по въпроса.

1767

2

fiki

26.05 2022 в 09:28

някакъв руски трол ще да е