Зеленски се раздели с близък сътрудник, скандал с джип в основата на оставката

Заместник-главният прокурор заминал по време на война на 10-дневна почивка в Испания с джипа на бизнесмен-депутат

OFFNews 24 януари 2023 в 09:10 5918 14

Володимир Зеленски

Снимка Известия

Володимир Зеленски

Заместник-ръководителят на кабинета на Володимир Зеленски Кирило Тимошенко подаде оставка късно вечерта в понеделник, съобщиха украинските медии. Оставката съвпадна с последното вечерно изявление на украинския президент, в което той разкритикува частните пътувания на длъжностни лица в чужбина и по-специално - 10-дневната почивка на заместник-генералния прокурор Олексий Симоненко в Испания. Малко след това стана ясно, че Симоненко е уволнен. Във видеобръщение в Телеграм президентът Зеленски обяви, че ще има мащабни кадрови промени в структурите на централната власт на Украйна.

Зад оставката на Тимошенко прозира „уволнение по собствено желание“, свързано с неправомерно използване на джип, получен като хуманитарна помощ от „Дженерал Моторс“. По-рано украинските медии няколко пъти обръщаха внимание, че заместникът на Андрий Ермак се вози в черен джип Chevrolet Tahoe, който е бил предаден на Украйна за транспорт на лица от териториите, обхванати от военни действия и за хуманитарни мисии.

Като заместник на Андрий Ермак Тимошенко отговаряше в президентския офис за възстановяването на Украйна и често пътуваше из страната с новичкия Chevrolet Tahoe. Той самият не опроверга медийните публикации през октомври на тази тема, но журналистите подчертаваха, че Киев е помолил американската корпорация за коли за транспорт на хора от зоната на военни действия, а не за чиновници и административни нужди.

Очаква се постът на Кирило Тимошенко да бъде зает от досегашния ръководител на областната военна администрация на Киев Олексий Кулеба. Според медийни спекулации Тимошенко ще бъде изпратен като ръководител на някоя от областните администрации.

Пак в понеделник оставки подадоха военните губернатори на Днепропетровска, Запорожска, Херсонска и Сумска области на Украйна.

Първи руският пропагандист Владимир Соловьов пусна мълния с едно изречение в Телеграм, че в Украйна вървят кадрови промени, а медиите в Украйна и Русия заговориха за чистка и за забрана за пътуване на държавни и местни чиновници в чужбина по частни дела.

В изявлението си от понеделник президентът Володимир Зеленски обърна внимание на случая на заместник-главния прокурор Олексий Симоненко, който в края на миналата година замина въпреки президентската забрана на 10-дневна почивка в Марбела в Испания за да отпразнува там със семейството си настъпването на Нова година. Симоненко пътува дотам с автомобила на Лвовския бизнесмен и депутат Григорий Козловски, а бодигардът на Козловски го съпровождал в пътуването.

„Има принципно решение на Съвета за национална сигурност по повод на пътуванията на чиновници в чужбина. То се отнася до всички служители на централната администрация и служителите на различните нива на местното самоуправление. Това касае и правораздавателните органи, държавните служители, прокурорите и всички, които трябва да работят за държавата и в държавата“, каза Зеленски.

„Като искат сега да си почиват, ще си почиват извън държавната служба. Чиновниците няма да могат да пътуват в чужбина на почивка нито с никаква друга недържавна цел“, подчерта Зеленски. В понеделник заместник-главният прокурор Олексий Симоненко е бил "помолен" да си напише оставката. Уволнението му потвърди депутатът от Върховната Рада Ярослав Железняк. Според УНИАН към края на месеца се очаква с постовете си да се разделят и най-малко трима министри.

В изявление в Телеграм Володимир Зеленски обеща мащабни кадрови промени в структурите на централната власт. Някои от решенията се очакват още днес, 24 януари, други вече са подписани в понеделник.

Украинците помнят този Зеленски от началото на президентската му кариера, който обикаляше държавни предприятия и митници, изземайки функциите на изпълнителната власт, „набиваше канчетата“ на самозабравили се чиновници и уволняваше наред. При едно от посещенията си в митническо управление в Западна Украйна беше накарал всички присъстващи да си покажат мобилните телефони и после ги попита откъде при техните заплати имат пари за такива скъпи апарати и направо ги попита: "Що не се уволните?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

14

alfakentavur

24.01 2023 в 16:14

"В Руската Държавна дума разглеждат законопроект който да задължи руските граждани, искащи да напуснат страната с автомобил предварително да резервират дата и време, в което ще пресекат границата, съобщава RFI.frкато се позовава на държавната ТАСС."

2073

13

Johnny B Goode

24.01 2023 в 14:34

Господа, убийте нещастния фрустриран пенсионер Еврото с мълчание. Единственото удоволствие този умрял от самота и скука нещастник получава когато някой му обърне внимание и му отговаря на кретенизмите.

2550

11

alfakentavur

24.01 2023 в 12:56

Това не е въпрос, но както винаги, ти не можеш да схванеш иронията, защото нямаш достатъчно умствен капацитет за това.
Сега върви да си вземеш копейките, опръскани с кръвта на всички ватници, които мрат за лудостта на безумния нов фюрер.

2550

9

alfakentavur

24.01 2023 в 12:27

Чудя се и нещо друго. Защо рашистките подлоги еврото, беловеждов и др. по цял ден висят в "сий сайт"? Като дърти путлеристи би трябвало да бачкат яко за сериозната си реализация и да ги могилизират! А те явно висят само на копейките от пасолството. Тъжно, господа!

-529

7

6екеr4о

24.01 2023 в 11:54

Дедо Поп е напълно прав за справянето с корупцията, но очевидно Президент Зеленски и неговият екип ще пипнат съответното законодателство! Управляващите в Румъния го направиха, да припоням ли кариерата на Лаура Кьовеши, та украинците ли няма да го направят!?
В момента те са солидарни и сплотени, и след дадените толкова много кървави жертви едва ли ще оставят некой бюрократичен дрисък да щипе от военната или хуманитарна помощ...
А Неуважаемият БелоГовеждов може да си плещи/плюе колкото си иска, но двамата лидери на ПП, въпреки проявения популизъм и много други нелицеприятни неща, направиха брилянтна схема за износ на оръжие, боеприпаси и горива за Украйна, и то със знанието и съгласието на всичките ни западни съюзници!

22548

5

dolivo

24.01 2023 в 10:58

във военно време няма много избор
 
X

Да помогнем на украинските деца!