Зеленски: Русия вижда обединена Европа като цел

Тя разглежда не само газа, но и всяка търговия като оръжие - коментира украинският президент

OFFNews 28 април 2022 в 08:40 2624 3

Володимир Зеленски

Снимка Ukaine UA

Володимир Зеленски

Русия използва газа и търговията като оръжие, за да изнудва Европа, заявява украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение снощи.

Решението на Русия да прекрати доставките на газ за Полша и България в сряда показва, че "никой в Европа не може да се надява да поддържа нормално икономическо сътрудничество с Русия", предупреди той.

Формалното обяснение на държавната енергийна компания "Газпром" беше, че двете страни отказват да плащат в рубли. Вчера Финландия също обяви, че няма да плаща за руски газ в рубли.

"Русия разглежда не само газа, но и всяка търговия като оръжие. Тя само чака момента, в който ще може да използва една или друга търговска зона", добави президентът и добави, че Русия "вижда обединена Европа като цел" и колкото по-скоро всички на континента се съгласят, че не могат да зависят от Русия в търговията, толкова по-скоро ще има стабилност. Така той приветства споразумението с ЕС за спиране на митата и квотите върху износа на Украйна, като заяви, че Русия иска да създаде хаос на световните пазари - особено за храни. "Украинският износ ще помогне за стабилизирането на пазарите и ще подкрепи икономиката на страната по време на кризата", добави той.

Зеленски обвини Русия, че се опитва да провокира световна ценова криза, "да започне хаос на всички основни пазари и особено на пазара на хранителни продукти".

За официалните представители на ЕС този ход също е "изнудване".

Президентът на Руската федерация Владимир Путин коментира, че всяка държава, която се намесва в Украйна, ще получи "светкавичен" отговор.

В обръщението си Зеленски заяви също, че руските специални служби стоят зад поредица от експлозии в Приднестровието - отцепилата се територия в Молдова, която граничи с Украйна и се контролира от Русия.

Днес в Украйна е българска делагация начело с премиера Кирил Петков. На Зеленски предстои и среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Гутериш пътува до Москва по-рано тази седмица и даде да се разбере, че ООН счита действията на Русия за инвазия. След като кацна в Украйна вчера, Гутериш обеща "да продължим работата си за разширяване на хуманитарната помощ и осигуряване на евакуацията на цивилни граждани от зоните на конфликт". Той заяви пред португалските медии, че Путин е дал принципно съгласие да помогне за евакуацията на стотиците цивилни, блокирани в стоманодобивния завод в Мариупол. Той обаче заяви, че операцията е сложна и "особено деликатна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

5

Pietro

28.04 2022 в 21:24

Ботоксовото джудже, което се крие дълбоко под земята, е бясно, че никой не го взима на сериозно. Бившият му съученик и някогашен агент на КГБ Юрий Швец разкри, че Путлер ще пие много бързо цианкалии или ще нагълта куршум, ако се опита да използва ядрено оръжие. Едва ли имат основание да се радват на безумието на диктатора руските олигарси. Редица от тях изпаднаха от списъка на милиардерите, само заради войната на Путлер в Украйна. А когато възникне заплаха за тях и близките им да загубят живота си и на близките им в евентуален ядрен дуел, все ще се намери отровител. Това, което не може да бъде извършено поради страх, може да се направи с много, много пари.

1220

3

хr4

28.04 2022 в 09:54

Ей тва ме изкефи:
" ...Президентът на Руската федерация Владимир Путин коментира, че всяка държава, която се намесва в Украйна, ще получи "светкавичен" отговор... "
Тоя еднометров мухльо не разбра ли, че вече никой не го приема на сериозно? Можеш да заплашваш когато си силен! А то, нито икономиката му икономика, нито армията му армия. Прилича на пинчер който само подскача и джафка.

10298

1

AntiZ

28.04 2022 в 09:02

Това, което Зеленски говори за путКин, нормалните хора в България и Европа го знаем откак се помним. С тия няма какво да се търгува. Имат изкопаеми и изнудват с него. Какво друго имат? Компютри, телефони, леки коли, храни, лека промишленост? Покривите им от азбест! Нямат настилка улиците, тротоари. (Справка Google Street view). Направете една разходка във Волгоград, голям колкото София. Тези нещастници един пирон не могат да направят без лиценз от омразния запад. На**й!
 
X

Подкастът на OFFNews