Зеленски пристигна в освободения Херсон (галерия)

OFFNews 14 ноември 2022 в 11:54 6886 17

Володимир Зеленски

Снимка

Володимир Зеленски пред сградата на областната администрация в освободения Херсон

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в освободения Херсон. Кадри от пребиваването му в града, който беше под окупация от първите дни на войната, разпространи Nexta.

"Ние напредваме", - заяви държавният глава пред строя на военнослужещи, пред сградата на областната администрация на централния площад в Херсон. "Готови сме за мир, мир за цялата ни страна", - каза Зеленски, цитиран от УНИАН.

От Херсон Зеленски благодари на НАТО и другите съюзници за подкрепата във войната срещу Русия и каза, че доставката от САЩ на реактивните артилерийски системи с висока мобилност (HIMARS) е имала огромно значение за Киев.

На главния херсонски площад се бяха събрали и родителите с деца, някоив детски колички. Според кадрите в интернет цивилните размахват украинския флаг, някои са загърнати с него.

„Действително съм щастлив, вижда се от реакцията на хората, че не е постановка“, - коментира президентът пред журналисти. На въпрос в кое направление може да контраатакува ВСУ по-нататък, Зеленски отговори: „Не към Москва. Нас не ни интересуват териториите на други страни“. Малко по-късно украинският лидер връчи военни и държавни награди на военнослужещи от ВСУ.

Буквално няколко минути преди пристигането на Володимир Зеленски хората в центъра на града са чули обстрел наблизо. След като президентът приключи изявлението си, над града се чуха гърмежи от артилерийски огън.



Пътуването до Херсон е реално опасно за Володимир Зеленски, тъй като градът е в обсега на действие на руската артилерия, коментират в ефир украинските водещи, които изпаднаха в еуфория след като изтекоха кадрите от Херсон. Местните медии съобщават, че президентът е разговарял с граждани и журналисти.

Официална Москва каза, че ще остави без коментар визитата на Володимир Зеленски в Херсон, който Русия обяви за част от територията на Руската Федерация. "Оставяме това без коментар. Знаете, че това е територията на Руската федерация“, каза прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков.

Само час преди Ройтерс да съобщи, че украинският лидер е видян в Херсон, руските медии публикуваха възможни сценарии за визита на Зеленски в освободения град. Прокремълския портал „Свободная преса“ излезе със заглавие: „Зеленски е предупреден, че не трябва да пътува в Херсон и да се катери със знаме по телевизионната кула. Ако президентът-комик не послуша разузнаването, сам ще си е виновен“, допълва „Свободная преса“ Изданието „разработва“ и няколко варианта, като очаква президентът да напусне Киев през нощта, не с кортеж, а с обикновени автомобили, при това не задължително военни – вероятно „Нива“ или нещо подобно. Единствената отличителна черта на такава „Нива“ би била, че ще лети с максимална скорост. Предполага се, че при такива пътувания освен от СБУ Зеленски е охраняван и от британски командоси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

17

Бай Пешо от Перни 6

15.11 2022 в 07:31

Ясно защо тогава американците са се загрижили за демокрацията в нацидтка Окрайна. Ако имаше и петрол и войска да са вкарали.

3767

16

Име на профила

14.11 2022 в 21:43

То не е тайна. Откриха големи залежи газ до Крим и той изведнъж стана руски.

https://www.nato.int/docu/review/articles/2014/05/27/the-energy-dimensions-of-russias-annexation-of-crimea/index.htm l

Аз не съм опитен геополитик за разлика от русоробите тук, ама знам да следвам парите. Американците правят подобни магарии, факт е.

924

15

Diogen

14.11 2022 в 20:40

Би Би Си разкри истинакста цел на рашистката окупация на Украйна. В източната част на страната, която още е под контрола на Мсоква, има огромни залежи на редки метали и минерали на стойност над 12 трилиона долара. Украйна е на пето място в света по наличието на подбни богатства. Главоерзите на "Вагнер" вече контролирали много подбни богатства в Централна Африка, Конго и дриги мсета на черния континент.

2073

14

Johnny B Goode

14.11 2022 в 15:08

Винкела, за денацификацията не знам, но депростификацията е много дълъг и сложен процес.
Лошото е, че в места като Перни няма шанс за успех.

345

13

Джендо Джедев

14.11 2022 в 14:29

Пешко от Перни,

Според твоите алкаши трябваше да е една седмица макс. Ма каква стана тя! Даже и ония тримата глупаци от пропагандата взеха да плачат (виж статията по-долу), та на рашистите наистина не им е смешно. Ама хич! :D

-529

12

6екеr4о

14.11 2022 в 14:24

Нема такава новина, чак сълзи ми текоха като гледах снимките на Президент Зеленски в деокупирания Херсон! Същевременно латерната ПеЦков продължава да дрънка, че този град е руски, а Дядя Путя пути у мазето, бронирано, нещастници...

2073

11

Johnny B Goode

14.11 2022 в 14:14

Коментарите на Еврото са като на оня дето му казали, че видяли жена му да се целува с някакъв на гара Яна - "то пък една гара"

-5426

10

Бай Пешо от Перни 6

14.11 2022 в 14:11

Напротив, Джендо, не знам как си представяш денацификацията, но тя не е особено бърз процес, но за сметка на това когато го извършват руснаци е смъртоносно ефективен, сам за октомври мину 12 000, прасета :).

345

9

Джендо Джедев

14.11 2022 в 13:58

Пешко от Перни,

Май на "братушките" ти не им е много смешно, а? :D

-5426

8

Бай Пешо от Перни 6

14.11 2022 в 13:56

Е цирк без клоун, за къде :)).